Alaktan/ hajtás / – kladódium

Korlátlan növekedésű ellaposodott, bilaterális szimmetriájú szártag.  A test növekedése a kladódium egységek modulszerű egymásra épülésével történik.

A kladódium asszimiláló lombleveleket nem visel, a virágok és később a termések  is a módosult szártagok felső peremén sorakoznak. A szaporító képletek az itt található marginális merisztémából fejlődnek ki. A kaktuszok körében elterjedt  habitusforma.

A kladódium  módosult víztároló szerv. A központi  parenchimatikus szöveteiben nagy mennyiségű nyálka anyagot találunk és ehhez kötődik a raktározott víz zöme. Ennek a kötött víznek az újra hasznosításakor, a poliszacharid nyálkaanyag molekulák egy része is lebomlik és tápanyagként  újra felhasználásra kerül. A kladódium tehát tartalék tápanyagokat és vizet együtt raktároz.A kladódium zöld színű, asszimiláló alapszövetet mindig tartalmaz a vastag epidermisz alatt, közvetlenül a kéregrészben. Fontos funkciója a fotoszintézis. A levelek jellegzetes szúrós képletekké: tövisekké módosultak, csökkentve a párologtatást és védelmet biztosítva a növénynek.

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.