A bibeszál két élete 2.

Bibebóbitás termések

A megtermékenyítés után a termőtáj viharos gyorsasággal átalakul . Az esetek egy részében a bibeszál és a bibe visszafejlődik, eltűnik. Azonban szépszámmal ismerünk eseteket, amikor a bibeszál a fejlődő termésen marad és  a termések elterjesztését segítő képletté alakul.

Kökörcsin – Pulsatilla termések

A kökörcsineknél a termések csúcsán hosszú, szőrös függelék fejlődik, ami a terméscsoportot dekoratívvá és fotogénné teszi. A termés fejlődése során a bibeszál a termésen marad, megnyúlik és több cm hosszú levegővel telt szőrképletekkel dúsan, gazdagon díszített repítő készülékké fejlődik. Az aszmag részterméseket a szél a felületnövelő repítő készülék révén szállítja. Nedves térben a termésfüggelék hidratálódik nehezebb lesz és lepottyan. A görbült bibenyúlvány a hidratáció következtében kiegyenesedik és a termést egy passzív higroszkópos mozgással a talajba nyomja/elülteti/.

Hazai iszalagjaink termései

Az iszalagoknál/ Clematis fajok/ az apokarp termőtájban fejlődő valódi, zárt, száraz aszmagtermések érése során a bibeszálak megnyúlnak, szőrös repitőkészülékké módosulva a résztermések hegyes csúcsán maradnak. Ősszel terméséréskor ezeken az iszalag fajokon az érett terméscsoportok dekoratív fehér vattapamacshoz hasonlítanak.

Bürök gémorr – gólyaorr termések                              

A gólyaorr termés csőre összenőtt bibeszálakból áll A termés öt termőlevélből nő össze, amelynek hosszú, csúcsi része(un gólyaorr) öt bibeszál összenövéséből alakul ki. Ezeknél a még éretlen terméseknél a „gólyaorr” tetején a barnás bibe maradványai még felismerhetők. A termés amikor kiszárad alulról felfelé öt részre hasad. A szétváló olykor messzire elrepülő részterméseken marad a „gólyaorr” egy-egy lemeze vagyis egy módosult bibeszál . A talajra jutva ez a szalagszerű függelék higroszkópos mozgással csavarszerűen fúrja a talajba a résztermést.

A manapság nálunk nagyon ritka gyomnövény a berzenke – Scandix pecten veneris esetében a sajátosan megnyúlt és megkeményedett bibeszálát hosszú nyúlványként viselő érdekes termés az ernyősvirágzatúak család jellemző ikerkaszatja. Az ernyő csupán néhány terméspárt tartalmaz. A világos és elszáradt öt gallérkalevél koszorúját maga a lapított bordázott termés éppen csak túlnövi. Az erősen megnyúlt, hosszú lapított csőr a termés csúcsán az elszáradt, vastagodott bibeszál módosulása. A szúrós képlet két sor szőrtől érdes, végén a kétágú bibe maradványa.

A példákat még tovább lehetne sorolni, de talán ennyi is elég annak szemléltetésére, hogy a termés fejlődése során bizonyos esetekben  milyen változatos, elterjesztést szolgáló  terméstartozékok, függelékek alakulhatnak ki a bibeszálakból..

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: blog
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.