Alaktan/ hajtás / – rügypikkely

Rügyeket védő, a hajtástengely alapi részéről eredő speciális allevelek. A fedett rügyeknél találjuk ezeket a valódi lomblevelek alatt elhelyezkedő jellegzetes alakú pikkelyszerű leveleket.

Szerepük elsősorban a védelem a kiszáradástól, a patogén kórokozóktól, a hőmérsékletingadozásoktól. Rendszerint nem tartalmaznak kloroplasztiszokat tehát nem fotoszintetizálnak. Gyakran termelnek speciális kiválasztó mirigyeikben/ kolléterek / gombatoxikus és fungicid anyagokat.

A vadgesztenye/Aesculus/ rügyeit boritó rügypikkelyek epidermiszén sajátos kiválasztó sejtcsoportok fejlődnek, melyeket kolléternek – mirigygomolynak – neveznek. Rügyek fakadásakor  ezek a kiválasztó rendszerek nagy mennyiségű mézgát termelnek a méhek nagy gyönyörűségére. Az pikkelyleveleken összegyűjtött biológiailag értékes anyagokból készül a méhkaptárban a méhszurok, vagy propolisz.

A melegebb éghajlaton élő fajok rügyeit nem védik rügypikkely allevelek. A csupasz rügyekkel bíró őshonos fajok hazánkban ritkák. ezek közül a legjobban ismertek a Viburnum nemzetség fajai.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.