Sejttan – plazmolízis

Szövetre nézve hipertóniás közegben a sejtekből – a  víz koncentráció gradiensének megfelelően – víz áramlik ki elsősorban a vizet könnyen leadni képes vakuolumokból, hiszen a citoplazma kolloidjaihoz a víz erősebben kötődik pl hidrát burokként.

Ennek következtében a sejt anyagát rugalmas membránnal/ plazmalemma/ határoló protoplaszt térfogata csökken és elválik a merev sejtfaltól. Ez a jelenség a plazmolízis, amelyet különösen akkor figyelhetünk meg jól, ha a vakuólum színanyagokat tartalmaz/ pl lila hagyma, lila káposzta, színes epidermiszű dísznövények stb./

A plazmolizált sejt sejtfala kis mértékben, vagy egyáltalán nem zsugorodik, A protoplaszt híg plazma esetében konvex felülettel válik el a sejtfaltól, míg  az erősen viszkózus, sűrű plazmájú protoplaszt  helyenként a falhoz tapadva konkáv felületekkel plazmolizál. A kétféle plazmolízis típust a sejt kora mellett a plazmolizáló közeg  határozza meg.A folyamat egy  dinamikus egyensúlyi állapot elérése után megáll, hiszen a folyamat során a közeg a vízleadás miatt hígul, míg a protoplasztban a vízvesztés miatt nő a sejt ozmótikus értéke. Amikor a két érték azonos lesz akkor a víz ki és beáramlásának sebessége kiegyenlítődik, beáll az egyensúlyi állapot.

Miután a folyamat némileg leegyszerűsítve egy félig áteresztő/szemipermeabilis/ membránon/ sejthártya/ keresztül történő vízmozgás visszafordítható, reverzibilis. A plazmolizált sejtet desztillált vízbe helyezve intenzív víz beáramlás történik és a protoplaszt eredeti térfogata hamarosan helyre áll, Ez a folyamat a deplazmolízis.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. minecraft szerint:

    It’s truly a nice and useful piece of information. I’m happy that you simply shared this useful information with us.

    Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.