Szövettan – heteroxyl fatest

A fák törzsében, ágaiban az évek során kialakult szöveti szerkezet tükrözi a fatest működését és a fát felépítő szövetelemek összetételét. Az évszakoktól függő szakaszos működés például jól látszik az évgyűrűs szerkezetben. A zárvatermők fatestében a tápanyagok felfelé szállítása a sajátos  vízszállító sejtek  tracheidák mellett  nagyobb vízszállító kapacitást biztosító vízszállító csövekben/ tracheák / is  zajlik. A mikroszkópos keresztmetszeti képeken általában mindkettő szállító elemet együtt látjuk, a vízszállító csövek átmérője általában jóval nagyobb. Az őszi időszakban, amikor a szállítás intenzitása már csökken, a fatestet gyarapító kambium főleg vastagodott falú szilárdító sejteket, farostokat hoz létre.

Hársfa ág keresztmetszet. Heteroxyl szórt likacsú fa

A szöveti szerkezet  a keresztmetszeti képeken három fő elemet tartalmaz: a tavasszal és nyáron létrehozott vízszállító sejteket és csöveket, valamint az őszi időszakban keletkezett és az előbbi elemektől markánsan különböző farostokat. Emellett a kifelé radiálisan futó bélsugarak sötét csíkjait is megfigyelhetjük. A tágabb üregű vízszállító csövek szétszórtan találhatók a  fában, így ezeket a fákat szórt likacsúfáknak nevezzük.

Csertölgy fatest keresztmetszet, Gyűrűs likacsú heteroxyl fa.

Az un gyűrűs likacsú fatestben tavasszal néhány hatalmas vízszállító cső, trachea jelenik meg közvetlenül az évgyűrűhatárnál. A tölgyfák fatestében ez a trachea gyűrű nagyon jellegzetes.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.