Alaktan/ termés / – almácska

Áltermés típus elsősorban a rózsafélék családjában/ Rosaceae / a Maloideae alcsaládban találkozunk vele. Magányos, vagy társas tüszőtermés, amely részben, vagy teljesen besüllyed az elhúsosodó vacokba. Így lényegében egy húsos, zárt áltermés.

Cotoneaster – madárbirs fajoknál  a vacokba félig besüllyedt tüszőtermések együtt elhúsosodnak és éretten piros színűek lesznek. Az áltermés felső harmadában a piros húsos tüszők szabadon maradt összehajló görbült részei látszanak.

 

Crataegus sp – galagonya termése  Egyetlen termőlevélből keletkezett  alsóállású magházban(monokarp termőtáj) fejlődő egymagvú almácska áltermés, amelynek csúcsán a csészelevelek maradványai hosszú ideig megmaradnak. Értékes ehető erdei gyümölcs és drog. Jelentős mennyiségű C-vitamint, flavonoidokat és protoantocianinokat tartalmaz a húsos termésfalban. A sokoldalúan felhasználható áltermést  gyűjtik.

Sorbus-berkenye.  A barnásvörös ágrendszerű,  fonákon molyhos levelű cserje egy változatos, kisfajokban gazdag csoport képviselője. Őszre megpuhuló almácska áltermései laza bogernyőben állnak. Az áltermések csúcsán látható a porzószálak elszáradt barnás maradványa a zsugorodott csészelevelekkel. A külső  termésfal paraszemölcsöktől (lenticellák) pontozott.

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.