Alaktan/ termés / – kopács

Száraz felnyíló terméseknél az érés folyamán, a fajra jellemző meghatározott szabályok szerint felrepedő termésfal rész. Különböző terméstípusoknál  jelenik meg. Adott  termésnél a kopácsok száma  függ  a termőlevelek számától és a felnyílás módjától. Utóbbi lehetséges a termőlevelek összeforradása mentén/ un szepticid termések/, vagy a termőlevelek főerei mentén/ un lokulicid termések/ és előfordulhat egyszerre mindkét helyen/ un  szeptifragilis termések /. Nyilván az első két esetben a kopácsok száma megegyezik a termőlevelek számával, míg az utolsó esetben ennek a duplája. A kopácsokkal történő termésfelnyílás/kovadás/ gyakori típusai előfordulnak a tokterméseknél. de a felnyíló hüvely és becőtermések termésfal részeit is gyakran nevezik kopácsoknak.Anthericum ramosum – Ágas homokliliom.  Toktermés kékesfekete ráncos magvakkal. Látszik a levélszélek összenövésekor létrejött három válaszfal(septum) zónája. A termés belsejében ennek következtében három rekesz keletkezik bennük alapesetben a magok párosával helyezkednek el. Itt a felnyílás a főerek mentén történik/lokulicid tok/, az épen maradó szeptumok a magokat bölcsőként veszik körül.

Datura stramonium – maszlag.       Rendszerint az álvillás elágazások tövében ülő virág termőjében két termőlevelű magházból fejlődik a burgonyafélékre jellemző  valódi, száraz, felnyíló toktermés. Kemény tüskékkel borított szúrós külső termésfala karakterisztikus. A két termőlevél összenövése és a két főér mentén egyaránt felnyíló szeptifragil tok négy kopácsa között számos vese alakú éretten fekete mag látszik. Ezek adják a főleg tropán alkaloidokat tartalmazó erős hatású toxikus drogot.

Varjúmák – Hibiscus trionum. A termés valódi, száraz felnyíló lokulicid tok. A felnyílás az öt termőlevél főere mentén történik, a szétváló kopácsok közepén az ép szeptumok elválasztó falai jól látszanak.

Lathyrus latifolius- nagyvirágú lednek.  A pillangósvirágúak(Fabaceae) jellemző termése. Monokarp termőből fejlődő, tipikus esetben háti és hasi oldalon felnyíló valódi száraz termés. A lednek nemzetségnél a hengeres , hosszú termések felnyílása a csúcsnál kezdődik, és a szétnyíló két termésfal/ a két kopács rész /a kiszáradás során spirálisan tekeredik. Ez a passziv mechanikai mozgás a magokat parittyaszerűen löki távolra az anyanövénytől.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.