Sejttan – sejtfalgödörkék 2.

A vermes vagy udvaros gödörke a vízszállító elemekre jellemző és fontos szerepet játszik a fenyőfák víztranszportjában. A másodlagosan vastagodott sejtfalréteg felhólyagosodva átível a gödörke üregén,  és egy közepén kilyukasztott ernyőhöz hasonlóan borítja azt. A lyukat pórusnak nevezzük és ezen a nyíláson keresztül oldal irányban( radiálisan ) lehetséges az anyagáramlás .

A „gödörkepár” esetében az elválasztó primer fal a középső részen  dugó szerűen megvastagodik: ez a tórusz. A tórusz átmérője szélesebb, mint a pórus, vagyis a gödörke nyílása. A tórusz körül a sejtfal alapanyagai jórészt felszívódnak, csupán a  cellulóz mikrofibrillumok rugalmas kötegei találhatók. A cellulóz  kötegek által „kifeszített” tórusz  záró-nyitó működést végez oly módon, hogy középhelyzetben a nyitott pórusokon oldalirányban a vízmozgás biztosított, míg valamelyik nyíláshoz szorulva ez a dugó zárja  az anyagok átjutását.

Vermes gödörkék fenyő fatest radiális hosszmetszeti képen

A vermes gödörkéket a fenyőfélék fatestében jól tanulmányozhatjuk a fatest radiális(sugár irányú) hosszmetszetén. Ekkor ezek a képletek felülnézetben kettős körökként látszanak. A külső kör a  „ felhólyagosodott ernyő”  külső széle, a középső kör a pórus.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.