Alaktan – a kettősbog modul

A kettősbog( dichasium ) gyakori szerveződési forma a növényvilágban. Találkozhatunk vele a hajtástengely elágazásait tanulmányozva néhány csoportnál és gyakrabban a virágzatok esetében.

A főtengely növényekre oly jellemző folyamatos, nyílt csúcsi növekedése ennél a típusnál hamar megakad, mert a tengely magányos virágban, később termésben záródik.

Az újabb  egyenértékű elágazások az előző virág alatt, oldalt erednek, természetesen kifelé oldalirányban növekednek és idővel túlnövik a főágat( álvilla – álvillás szerveződés). Ha az oldalsó tengelyek párosával  keresztben átellenesen fejlődnek, kettős bognak (dichasium), ha magánosan, egyes bognak (monochasium) nevezzük.

Habszegfű – összetett kettős bog

Az előbbiekből következik hogy a bogas virágzatban a legidősebb virág középen található, a többi centrifugális sorrendben fejlődik.

Fekete bodza összetett bog virágzat

Fekete bodza összetett bog virágzat

Az összetett kettős bog egységek modul szerű egymásra épüléséből, összekapcsolódásából egész hajtásrendszer vagy bonyolult virágzat szerveződhet.

A csúcsi( apkális ) dominancia, csak az adott modul egységen belül érvényesül(álvilla) és az oldalirányú növekedés miatt a bogasan szerveződő rész egyre jobban terebélyesedik.

 Főbb alakjai a bogernyő (pleiochasium ) , amelyben a főtengely csúcsvirága alatt több egyforma hosszú ág áll egy örvben; az ecset (anthela), amelyben a csúcsvirág alatti ágak különböző hosszúságúak és spirális helyzetűek; a csomó (fasciculus), amelyben a csavaros helyzetű ágak egyenlő hosszúak; az álernyő vagy összetett kettős bog, amelyben a csúcsvirág alatt több keresztben átellenesen álló kettős bog fejlődik(polychasium ).

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.