Sejttan – szferokristály

Ismert, hogy néhány növénycsoportban/ pl fészkesvirágúak, vagy a harangvirágok / a sejtekben raktározott szénhidrát poliszacharid nem keményítő, hanem egy túlnyomó részben  gyümölcscukor  egységeket, fruktózt tartalmazó vegyület: a fruktozán, más néven inulin.

A plasztiszban/ amiloplasztisz / keletkező és markáns alakban megjelenő keményítőtől eltérően az inulin a sejtek vakuólumaiban sűrű szirupos anyagként raktározódik. A raktározó sejtek általában egy-egy szállító nyaláb köré koncentrikusan rendeződnek és mikroszkópban nem tudjuk megkülönböztetni  őket az inulint nem tartalmazó társaiktól.

Dália gumó – inulin szferokristályok

A vízben oldódó szirupos összetett cukor azonban 50%-os etanolban kicsapódik és érdekes egymásra rétegződő halmok formájában látszik a mikroszkópban. A kicsapódott inulin szerves szemikristály aggregátumait nevezzük szferokristály-nak.A szferokristályokat tartalmazó sejtek  általában csoportosan jelennek meg ,  a csoportok közepe táján gyakran egy szállítónyaláb nyomait is felismerhetjük

A szferokristály  lényegében egy műtermék, artefaktum, az inulin kimutatására, diagnosztikai célra azonban jól használható.

Szállítónyaláb köré rendeződött inulint tároló sejtek
A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Sejttan – szferokristály bejegyzéshez

  1. Leone Siciliani szerint:

    Finally a person that puts some real work into a blog. I do like what you have done with the blog.
    http://www.KneeNeckBackPain.com/

  2. Niko Holmen szerint:

    What a very informative site, I have found alot of very useful information here and still have a lot more to read. Thank you very much for the time and effort you have put in….

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.