Szövettan – nyálka epidermisz

A magokat kívülről határoló maghéj természetes védő szerepe nyilvánvaló. Ennek a funkciónak a mag szövettani szerveződésében gyakran látható vastag falú ellenálló  külső sejtréteg jól megfelel. Kivételekkel természetesen itt is találkozhatunk.

Lenmag - nyálka epidermisz

Néhány fajnál/ pl lenfélék, útifű fajok, néhány keresztesvirágú növény / a magokat határoló külső maghéj/testa/ sejtjei nagyra nőtt, vékonyfalú,  feltűnő hordó alakú képződmények, melyek belsejében egymásra  épülő nyálkaanyag rétegeket találunk. Ezekhez hidratációval nagy mennyiségű víz kötődhet. Az un nyálka epidermiszben a bejutott víz duzzasztó hatására a sejtek szétrepednek, dezorganizálódnak. Mivel a nyálkaanyag nem jut be a sejtekbe a szerepe a csírázás kezdeti szakaszában a fokozott vízfelvétel és duzzadás/imbibició/ biztosítása. Arról vajmi keveset tudunk, hogy természetes körülmények között a mag körüli nyálkaanyagok a közeg mikroorganizmusaira miként hatnak. Ez a csírázásbiológia és az allelopatia  érdekes alig ismert tudományterülete.

Érdekes, hogy ez a rostanyagokban is gazdag maghéj nyálka az emberi szervezetben sem szívódik fel, ellenben sikamlóssá teszi az emésztőrendszer belső felületét és fokozza a perisztaltikát. A nyálkaepidermisz tartalmú laxatívumok gyorsan ható mégis kíméletes szerek. Egyre népszerübbek a mozgáshiány következményeivel küzdő ember táplálkozásában, mint étrendkiegészítők.

Nyálka epidermiszt tartalmazó mustármagok

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a homoki és a nyálkás útífű/Plantago arenaria  syn indica/ magja, és a bolhafű/Plantago afra syn psyllium/ magja hivatalos  mint közismert laxatívum. A  gyógyszerkönyvben mint ”Psyllii semen” vagy másnéven mint bolhamag szerepel.

 Az európai és hazai természetgyógyászatban újabban gyakran találkozunk az egyiptomi útifű/ Plantago ovata/ magjából  előállitott hasonló hatású készítményekkel. A Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény rövid gyöktörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Lándzsa alakú levelei molyhosak. Fehér virágai kerekded füzérvirágzatot alkotnak. Szürkésrózsaszín magja ovális alakú, 2-3 mm hosszú és a maghéjnak oldalt világos szárnyas kinövései vannak, melyek a nyálkaepidermisz zömét tartalmazzák. A drog pora fehéres ez is oka lehet fokozódó népszerűségének.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.