Alaktan/ virág / – murvalevél

Murvalevél –bractea  A virágot, virágzatot támasztó fellevél, amely hónaljából a növényi szaporító szerv ered. A lomblevelektől gyakran eltérő színű, alakú, és szöveti szerkezetű módosult levél. A murvalevelek virágzatok esetében gyakran többedmagukkal fordulnak elő. Virágfejlődés kezdetén védik a bimbót, később a virágokat beporzó rovarokat csalogatják. Ez a funkciójuk különösen akkor fontos, amikor a virágok apró, alig feltűnő méretűek. Ritkábban a termés elterjesztését is segítik/ Pl hárs-Tilia/.Nagylevelû hárs

Bougainvillea – murvafürt.  Hasonló nevű portugál tengerész admirális fedezte fel Brazíliában. A felfedezések  után került át  Európába, ahol ma a mediterrán vidékeken mindenütt a természetes növénytakaró része, emellett számos változatban kultivált és kedvelt dísznövény. Csavarodott liánszárú bokros  kúszó cserje szúrós képletekkel. Fő  díszei a tömegesen virító színes fellevelek. A tölcséres  virágok általában kettős bogban/hármasával egy csoportban/ állnak  a  fellevelek körében.

Az Euphorbia pulcherrima közismert néven a mikulásvirág nálunk cserepes dísznövény, hazájában a Mediterrán vidéken termetes bokor.  Élénkpiros  murvalevelei teszik feltűnővé, díszessé.

Az összetett virágzatok másodrendű elágazásai alatti felleveleket murvácska levélnek/bracteola/ hívjuk. Az ernyősök/Apiaceae / családjában a bractea külön neve:gallérlevél,  míg a bracteolát gallérka levélnek nevezzük. Meglétük, vagy hiányuk és alakjuk, méretük, színük stb fontos bélyeg az egyébként  gyakran nehezen azonosítható ernyős fajok határozásában.

Vadmurok/ Daucus carota /  Összetett ernyő virágzat bordázott tengelyen. A virágzat tövében villás gallérlevelek/ bractea /vannak. Az elsőrendű ernyőágak végén újabb ernyő alakul másodrendű ágakkal, ezek végén vannak a virágok. A másodrendű ernyők tövében a gallérkaleveleket/ bracteola /  látjuk..

A rákolló virágok helikoniák /-Heliconoa rostrata -/ méteres hosszúságot is meghaladó, élénkpiros, csüngő virágzatának csónak alakú sárga csúcsú és piros lemezű felleveleiben és a virágzatban rengeteg nektár és víz gyűlik össze. A virágokra jellemző a csónak alakú murvalevél, amely- fajtóll függően- a színskála majd minden színét felöleli.

 A murvalevél ritkán szerepet játszik a termések elterjesztésében is. A legismertebb példája ennek a hársak termése.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.