Sejttan – kromoplasztisz

Kromoplasztisz – A plasztiszok népes családjának egyik tagja.Fénymikroszkópban is felismerhető sejtorganellumok.Vízben rosszúl oldódó, hosszú szénláncú izoprén vázas  karotinoid festéktartalmuk adja a levelek, szirmok és termések piros, sárga szinét.  Elsősorban proplasztiszokból, és kloroplasztiszokból keletkeznek. Több típust különböztetünk meg:

A globuláris kromoplasztisz közvetlenül a közös plasztisz ősből  a propolasztiszból származik, fénymikroszkópban apró színes gömböcskének látszik. A globuláris kromoplasztiszoknak a belsejében a proplasztisz  prolamelláris test(PLB) membránjainak darabjait találjuk, amelyhez kötődnek a különböző lipofil karotin molekulák( pl virágszirmok, vagy a paradicsom húsos bogyótermése).

Előfordul, hogy a kromoplasztiszban a pigmentek kristályos formában válnak ki(karotin kristályok). Ezek a tűkristályok folyamatosan növekedve átszúrják a sejtorganellumot határoló kettős membránt így a raktározó kromoplasztisz elpusztul, a kristály pedig kikerül a sejt citoplazmájába(pl sárgarépa gyökér, paprika termés).

Karotin tűkristályok

Ősszel a sárguló levelekben a klorofill lebomlását követően a zöld színtestekben-kloroplasztiszokban- a tilakoid membránszerkezet felbomlik és átlakult kromoplasztisz lesz. A plasztisz és a lomblevelek őszi színét színét a továbbiakban a klorofill molekulákat korábban védő karotinok és oxidációs átalakulásukkal keletkezett sötétebb színű xantofillok határozzák meg.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.