Alaktan/ levél / – allevél

A hajtástengelyen a lomblevelek zónája alatt, gyakran a földben  eredő és fejlődő raktározó, vagy védő funkciót ellátó módosult levelek. Fejlődésük korán megakad, a tipikus levélszerkezet, szöveti tagolódás az allevél funkciónak megfelelően egyszerűsödik, specializálódik. Általában nem különülnek levélnyélre és  levéllemezre, inkább pikkelyszerűek. Klorofillt nem tartalmaznak, többnyire fehérek, vagy barnás színűek.

Az allevelek előfordulása:

1.   A módosult földbeni hajtásokon, különösen a hosszú szártagú tarackon gyakran találunk a szárcsomókon pikkelyszerű alleveleket. Allevelekből áll a hagymát alkotó belső húsos raktározó ,és a külső hártyás  pergamen szerű védő levélképlet.Utóbbit gyakran buroklevélnek is nevezik.

Tarackbúza rizóma drog

2.   A fedett rügyeket kívülről védő hártyás rügytakarók, vagy a keményebb rügypikkelyek szintén allevelek, mivel az új hajtás lomblevelei alatt fejlődnek. Ezek rügyfakadáskor rendszerint lehullanak.

Vadgesztenye rügypikkely allevelek

A  parazita fenyőspárga /Monotropa/ fajok fehéres színű pikkelylevelekkel

3.  A parazita vagy más, nem fotoszintetizáló növények a föld feletti szárukon csak  pikkelyszerű  barnás, vagy fehérszínű alleveleket növesztenek (például Cuscuta, Neottia,  Orobanche, Monotropa).

Virágzó madárfészek kosbor, a száron barna allevelekkel

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.