Alaktan/ gyökér / – répatest

A répatest  a hajtás sziklevél alatti szár részének és a karógyökér felső részének tartalék táplálóanyagokat raktározó módosulása. A répatest lefelé elvékonyodik, és valódi gyökérben folytatódik. Rajta általában három részt különböztetünk meg: a répa fejét, nyakát és gyökerét.

  A répafej rövid szártagú tőszár. A fejen az első évben csak levelek nőnek, a második évben fejlődik ki a magszár. A répanyak a szikalatti szárból alakul ki. Felső részét a legalsó levelek, alsó részét a gyökérbarázda határolja, ezért a nyakon sem levelek, sem gyökerek nincsenek. . A kultúrrépák nyaki részének nagysága eltérő. A cukorrépáé például kisebb, mint a takarmányrépáké. Ezért a takarmányrépák nyaki része általában kinő a földből, míg a cukorrépák általában belenőnek a talajba. A gyökérrészegy megvastagodott karógyökér, amely lefelé elvékonyodik. Két oldalán un gyökérbarázda látható, amelyből oldal- és hajszálgyökerek fejlődnek. A répatest alakja a cukorrépa-fajtáknál alig változik, de rendkívül változatos a takarmányrépánál és a céklánál.

A répatest keresztmetszetén koncentrikus körökben több kambiumgyűrűt találunk, melyek egyszerre működnek. A répatest nagymértékű  gyors vastagodása az általuk létrehozott nagy mennyiségű parenchimatikus, raktározó sejtnek tulajdonítható. Az egyedül álló sajátosságot polikambialitás-nak nevezzük.

A polikambialitás répatestben

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.