Szövettan – dilatációs szövet

Hengeres szervekben/ gyökérben és szárban / a kéregrészben/cortexben/ kialakuló elsősorban mechanikai szerepet betöltő parenchima típusú töltelék szövet. Előfordulása nem általános, bár számos  másodlagosan vastagodó szárban és gyökérben megfigyelhető. A többi parenchima   jellegű szövettől eredete és szabályos rendezettsége miatt azonban markánsan elkülönül.

A kambiumgyűrű bélsugár iniciálisaiból keletkezik a háncsrészben. A születésükkor még gömbölyded sejtek a fában radiálisan megnyúlt kifelé futó bélsugarak folytatásaként jelennek meg a háncsban, és kifelé sodródva a kéregben a korábbi radiális irányú megnyúlásra merőlegesen/ tangenciálisan /, a felülettel többé-kevésbé párhuzamosan növekednek. Az oldalirányú megnyúlás miatt ezek a bélsugarak a háncsban tölcsér-szerűen kiszélesednek. Ez a jelenség a dilatáció. A mikroszkópban a dilatációs szövet a  másutt összefüggő háncsrész közé ékelve a bélsugarak folytatásaként ismétlődő  V alakban látszik.

A másodlagos vastagodás során a felülethez közeli szövetek – elsősorban a kéreg, cortex régió – a gyarapodó belső rész fokozódó nyomása és a hirtelen nagyobbodó kéreg fellazulása miatt szétszakadhatnak. A belső feszítő erők hatását fékezi, ellensúlyozza  és a kéreg szétrepedését akadályozza meg a dilatációs szövet.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.