Alaktan/ virág / – fészekvirágzat

Fészekvirágzat –  calathidium/anthodium

A fészekvirágzat egy sajátos fürtös virágzat. A virágokat viselő virágzati tengely tányérszerűen vagy kúposan kiszélesedik és felületén sűrűn egymás mellett spirális elrendeződésben helyezkednek el a kocsánytalan virágok. A virágszerű virágzatot kívül  fellevelek, fészek pikkelyek borítják,  és az egyes virágok mellett is előfordulhatnak fellevelek (vacokpikkelyek). A fészekpikkelyek általában több sorban, a háztető cserepeire emlékeztető módon (fedelékesen) helyezkednek el.  Alakjuk rendkívül változatos a vacokpikkelyekkel együtt a fészkesvirágzatúak (Asteraceae fajok) fontos határozóbélyegei lehetnek.

 A fészekvirágzat lehet csöves virágú, amikor a jórészt összenőtt sziromlevelű virágok sugaras szimmetriájú („csöves”) pártát képeznek( kög-virágok), és lehet kétoldalian szimmetrikus (zigomorf – nyelves) virágú, amikor  a párta csőszerűen összeforrt alsó része felett az összenőtt cimpák lemezesen terülnek ki.

Gilisztaűző varádics – csak csöves virágok a virágzatban

A fészekvirágzatban esetenként előfordulhatnak csak csöves, vagy a nyelves virágok önmagukban is. Ha a csöves és nyelves virágok együtt vannak jelen egy fészekvirágzatban akkor utóbbiak körben a fészekvirágzat szélén helyezkednek el (ún. sugárvirágok). A virágok nyílása általában kívülről halad a fészek belseje felé.

 

A calathidium/anthodium elsősorban a fészkes virágzatúak( Asteraceae) csoportjába tartozó növényekre jellemző, a mácsonya félék( Dipsacaceae) virágzata bár külsőleg, formailag hasonló, de lényegesen más felépítésű. Fészekvirágzat megjelenhet összetett virágzat részvirágzataként is( pl sátorozó fészek a Tanacetum fajoknál , vagy a fészkes fészek a gyopárféléknél).

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.