Szövettan – kolléter

Kolléter – mirigygomoly

Epidermisz eredetű  külső/exogén/ kiválasztást végző aránylag sok sejtből álló csoport. Mintegy 60 növénycsaládban írták le előfordulásukat. Alaptípusuk a találó magyar nevüknek megfelelően gombolyaghoz hasonlít, de előfordulnak faág-szerű, vagy ecsethez hasonló rendezett struktúrájú kolléterek is különösen az Apocynaceae és a  Rubiaceae családok trópusi fajainál.

Leveleken és virágrészeken fejlődnek általában az adaxiális oldalakon. A gomoly szerkezetű kolléterek közepén parenchima sejteket találunk, melyeket megnyúlt epidermisz sejtek burkolnak. A kiválasztást ezek a felszíni bőrszövet sejtek végzik. A termelt ragadós nyálka(savas poliszacharidok) és polifenol vegyületeket tartalmazó váladék a sejtfalból kifutó plazmodezmákon( ektodezmák) jut ki a felszínre. Az ismert mirigyszőröktől, mirigypikkelyektől nem csak a nagyobb sejtszám, hanem a kiválasztás mechanizmusa is megkülönbözteti a kollétereket. A felületüket ugyanis nem borítja kuti-kula tányér, a kiválasztás így folyamatos.

Vadgesztenye/ Aesculus/ – kolléterek a rügypikkelyen

A kiválasztott nyálka anyagoktól ragadós és a polifenolok gyors oxidációja miatt  gyakran sötét színű szekrétum beboritja és védi a felszínt. A méhek kedvelt tápláléka, kaptáraikban a lárvák táplálására használt propolisz/ méhszurok/ alapja. A természetgyógyászatban is használják gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt. Valószínű a trópusi fajoknál szerepe lehet a levélszimbiózisok kifejlődésében és fenntartásában is.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.