Alaktan/ levél / – pálha

A  hajtástenyészőkúp levéldudorain/ primordiumok / a levélalap rész két oldalán  változatosan szerveződő páros kinövésből fejlődő függelék. A levélalap különböző formájú és funkciójú módosulása.

Élettartalmát tekintve lehet  hosszú ideig maradó/ pl Fabaceae – pillangósvirágúak /, vagy hamar lehulló, elszáradó, rövid életű,  csupán átmeneti képződmény/pl Fagaceae – bükkfafélék/.

Lehetséges, hogy mindkét pálha szabadon áll a levél alapján. A  pillangósvirágúaknál számos esetben láthatjuk ezt.

Vannak azonban levélnyélhez nőtt pálhák/ pl a rózsafélék – Rosaceae /családban.

 

Gyakori az ellaposodott,  levélhez hasonló fajra jellemző alakú fotoszintetizáló zöld pálhalevél/ pl a Fabaceae- pillangósvirágúak családjában/, de néha egyéb funkciókra is módosulhat:

Pálhatövis: tövissé módosult pálha ( a tövisek párosával állnak) – pl.: Robinia pseudoacacia/ akác/, vagy számos trópusi Acacia/ akácia/ faj.

 

 

— A pálhakürtő/ ochrea/: a páros pálhalevelek összenövéséből fejlődik. A pálha ekkor  a hajtástengely növekedési irányában körülöleli a szárat/ keserűfüvek – Polygonaceae/.

 

  — A pálhakacs: páros,  kapaszkodásra módosult pálhalevél – Pl.: Smilax fajoknál


 

 

 

A fűfélék/Poaceae /, vagy az ernyősök/ Apiaceae / családjában oly gyakori levélhüvely – bár helyzetét és funkcióját tekintve hasonlít egy módosult pálhához – szöveteinek zöme nem pálha eredetű. Ernyősöknél a levélnyél, fűféléknél a levéllemez alsó része is részt vesz a levélhüvely kialakításában Ezekben a családokban a pontos meghatározás szempontjából gyakran nélkülözhetetlen képződmény kialakulásában és felépítésében a pálha csupán mellékszereplő!

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.