Alaktan/ termés / – terméstartó

Terméstartó/ karpofor – carpophorum

 Általában a részterméseket érett állapotban is összetartó, a terméskocsányból kialakult képlet.. Szorosan kapcsolódhat a résztermésekhez harapófogó szerűen egybefogva azokat, vagy villásan elágazva vékony tengelyen függve helyezkednek el rajta a résztermések/ merikarpium/. A termések alakja, bordázottsága, esetleges oldalsó kinövései, „szárnyai” a fajok identifikációjában gyakran  fontos bélyegek.

Az ernyős virágzatúak/ Apiaceae/családjában

a változatos külsejű ikerkaszat részterméseket villásan elágazó általában hengeres terméstartó/ carpophorum/ tartja egybe bizonyos ideig., majd a résztermések külön válnak. A hosszúkás, vagy ritkán enyhén lapítotttermések tetején gyakran rajta marad az elszáradt villás bibeszál, amit gyakran összetévesztenek a terméstartóval.Aegopodium termtartó

 A Juharfélék /Aceraceae termése az ikerlependék (Samara) Zárt száraz páros termésa lependéktermés páros változata. A két lependéket  itt is villás terméstartó (caprophorum)kapcsolja össze. A lependékek alakja és a két lependék egymással bezárt szöge fontos határozóbélyeg is lehet.

A tatárjuhar Acer tataricum páros ikerlependék termése hegyesszöget zár be egymással és a termés éretten lilásbarna színű.

 A zöld juhar Acer negundo sápadt színű terméseit nagy tömegben láthatjuk a fiatalabb fákon is. A két lependék résztermés egymással majdnem összeér, a termés hosszúkás, a hártyás repítőszárny egyenetlen felületű.

 

 

A mezei juhar  Acer campestre  esetében a két lependék egymással hegyesszöget zár be, a termés kevésbé kidudorodó, mint a hegyi vagy korai juharnál.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.