Sejttan – csapos sejtfalvastagodás

A csapos sejfalvastagodás ritka típus, amellyel csak elvétve találkozunk.

A sejtfal nagy része vékony marad ebben a formában, csak időnként látunk a sejtfalból eredő kisebb –nagyobb benövéseket, csapokat, vagy elágazó változatos alakú nyúlványokat benyúlni a sejt belsejébe. A Marchantia májmoha rizoidjainál figyelhetjük meg ezt a formát a legegyszerűbben.

A májmoha  rizoidok gyökérszerű nyúlványok.

Egyetlen hosszúra nyúlt sejtből álló táplálék felvételt szolgáló szervek. Fénymikroszkópban különösebb előkészítés nélkül is megnézhetjük őket. Sejtfaluk nagy része vékony, egyes helyeken azonban kis csapok formájában megvastagodott. A csapok nem mindig  egyenesek, néha elágaznak, felülnézetben kis köröknek látszanak.

.A másik ismert példája ennek a vastagodásnak a Ficus levél felső több rétegű bőrszövetében található. Az epidermiszben helyenként feltűnően nagy kristálytartó idioblaszt sejteket figyelhetünk meg. A tartalmi idioblasztokban szőlőfürtre hasonlító kalciumkarbonát kristálycsoport/ cisztolit/ található egy hosszabb –rövidebb csapos  sejtfal részen. A cisztolit híg sósavas oldása után a csapos vastagodás visszamarad és jól tanulmányozható.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.