Szövettan – rostacső/rostalemez

A rostacsövek a szerves anyagok oldatait mozgató háncsrész fő szállító elemei a zárvatermőkben. A  jellegzetes háncselemek úgy keletkeznek, hogy több egymás fölött elhelyezkedő sejt  (rostacsőtag) részlegesen fuzionál, a harántfalaikon  a plazmodezmák kitágulnak, kiszélesednek, így a válaszfalak perforálódnak és kallóz szénhidráttal bélelt lyukacsos rostalemezt alkotnak.  Elvétve az oldalfalon is lehet kisebb-nagyobb laterális rostamező.

 A rostacsőtagok mellett – velük együtt születő és mindvégig szoros plazmodezma kapcsolatban álló kísérősejteket találunk. A háncstranszport fontos szabályozói ezek a kisebb sejtek. Élénk anyagcserét folytatnak, tápanyagokat raktározhatnak és mobilizálhatnak: pl a háncs felé mozgó cukorfoszfátokról a foszfátot lehasítják és a cukrot engedik csak tovább a hosszú távú háncstranszportban. Születésük, működésük, egész életük szorosan összefonódik a rostacsővel. Általában csak néhány évig működnek, s ezt követően eltömődve együtt pusztulnak el a rostacső társukkal.rostalemezA háncsrész szállító elemei – ellentétben az éretten elhalt  vízszállító elemektől – sejtplazmával bélelt, élő sejtek. Feltűnő sajátosságuk, hogy  kifejlett állapotban nincs sejtmagjuk. Egyedfejlődésük alatt mitochondriumaik és plasztiszaik membránrendszere szétesik, a belső membránrendszer is fokozatosan leépül. A még fiatal rostacsőtagokban egy –leginkább a proplasztiszok különös fehérje tubulosokból álló rendszerére a prolammeláris testre/ PLB / emlékeztető  – fehérjetest figyelhető meg, amely a differenciálódás során részben szétesik építő elemeire protein szálakra, filamentumokra.

Rostacső-1Ezeket a plazmában diszpergált és a rostalemezen tömegesen megjelenő fehérje szálakat P-proteinnek hívják. A kétszikűekben gyakoriak , az egyszikűekben ritkábbak, a nyitvaternőkben és harasztokban hiányoznak. A megfigyelések alapján a rostacsövek fehérje fonalai kontraktilisak, behálózzák a sejtet és a rostalemezeken is átnyúlnak un transzcelluláris fonalak.  Feltételezik, hogy a háncstranszportban van szerepük.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.