Alaktan/ levél / – areolált levéllemez

Sajátos, egymástól eltérő levélér elrendeződéseket/ texturákat/ és ezekhez tartozó jól elkülönülő kisebb területeket/ intersticiumokat/ tartalmazó levéllemez.  Ezekben a típusokban a fonákon kiemelkedő néhány erős levélérrel markánsan határolt területek az un areolált levéllemez régiók.  Általában  a  levéllemez szállítónyaláb hálózatától, a levélre  jellemző erezettől eltérő ezekben a régiókban a levélerek  lefutása. 

Gyakran másféle itt a mezofillum sejtek típusa és  a levél zöid fotoszintetizáló alapszövetének /klorenchima/ szerkezete is. Általában az elkülönülő lemezrészekben a szivacsos parenchima  erősebben fejlett,  számos intercelluláris teret és emiatt több levegőt tartalmaz. Innen a gyakori eltérő fénytörés a levéllemez többi részétől, és ennek köszönheti a nevét is ez az érdekes, ritka levéllemez típus...A hálózatos erezetű areolált leveleknél általában az elkülönült  területeket határoló erek a főérrel párhuzamosak és a fonákon erősen kiemelkednek/ pl Lauraceae/.Ide sorolható a valószínű legismertebb  areolált levél a kokacserje/ Erythroxylon coca/ levele.

Kokacserje levél kokaint tartalmazó „hirhedt” drog – fontos azonosító bélyege a levelek fonákán a főérrel  párhuzamosan futó a lemez síkjából  kiemelkedő két borda/ szklerenchimaléc/.

A főérből kifutó oldalerek ezen  az areolált részen merőlegesen állnak többé-kevésbé  párhuzamosan futnak és csak ezt a részt elhagyva ágaznak szét. A levéllemez többi részén az erek elrendeződése a kétszikűekre jellemzően szétágazó, hálózatos.

A sugaras erezetű leveleknél rendszerint a levéllemez peremén körben található ilyen szövet öv, amely idővel a lemez többi részéhez viszonyítva merőlegesen felhajlik/pl Victoria amazonica/. Ebben  a peremrészben a szállító nyalábok villásan elágaznak, a belső részekre oly jellemző erős haránt irányú összekötő levélér  elemek hiányoznak.

 Az  areolált rész  fogalom eredetileg a hártyás rovarszárnyak/ pl szitakötők-Odonata/ érhálózatának, érközi tereinek jellemzésére szolgált!

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.