Alaktan/ termés / – dinamochor termések

A dinamochor termés: másnéven önterjesztő termés a magvait saját maga szórja szét. A terjesztés mechanizmusa általában visszavezethető a termésfejlődés során létrejött belső feszültségekre: leggyakrabban a  hidrosztatikai jellegű un „turgor” különbségre, vagy a termésfalakban megjelenő hidratációs különbségekre, amelyek egyenlőtlen megnyúlást vagy összehúzódást eredményezhetnek. A folyamatosan növekedő belső feszültség valamilyen egyszerű inger hatására hirtelen, robbanás szerűen kiegyenlítődik,  és ekkor történik meg a magok szétszórása.

A magrugó, más néven: lövő, fecskendező, vagy kirobbanó uborka/ Ecballium elaterium/ hosszúkás, kisebb uborka méretű szúrós termése  a kocsánynál egy pórussal felnyíló kabak.

Éréskor a kocsányt rögzítő szövetek lebomlanak és végül a termés magától, vagy érintésre – mintha rúgó lőné ki, lerepül, míg a kocsány helyén támadt nyíláson a kocsonyás belső anyagok és a magvak nagy erővel repülnek ki. A magok így  akár 12m távolságra is eljutnak az anyanövénytől.

A nebáncsvirágok/ Impatiens fajok/ nevüket onnan kapták, hogy tokterméseik kopácsai érintésre hirtelen felnyílnak és összetekeredő mozgással a magjaikat szétszórják. A termésfal részek a külső és belső szövettájak között már korábban létrejött belső  feszültség hatására mint egy elszakadó rugó  összetekerednek és eközben  a termésfalon fejlődő magok kifelé szóródnak. A bibor nebáncsvirág magjai ilyen módon gyakran 7m távolságra is elrepülhetnek.

 A  turgorfeszültségek  következtében a kilövéssel, vagy sodorva szóró terméseket a kakukktorma féléknél/ Cardamine fajok/ is megtaláljuk. Itt azonban a becőtermés két hirtelen visszacsavarodó felének mozgása szórja szét a magokat. Ezeket a  kilövő, vagy hajító mozgásokat összefoglaló néven turgormozgásoknak nevezzük és mindig  élő  sejtekben, szövetekben valósulnak meg.

 A kiszáradó termések felnyílását, felszakadását kísérő magszórás oka lényegében hasonló azzal a különbséggel, hogy  már elhalt, anyagcserét nem mutató  termésrészek vesznek benne részt. Vannak hüvelytermések, ahol az egyetlen termőlevél széleinek összenövésével létrejött termésben a jobban hidratált külső és a szárazabb merevebb belső  termésfal réteg között alakul ki egy feszítő erő az eltérő víztartalom/ hidratáltság/ következtében. A felnyíló száraz termésfal részek emiatt megcsavarodnak és  parittya módjára repítik messze magjaikat. Néhány csillagfürt/ Lupinus/ faj felnyíló hüvelyterméséből akár 6-7 m távolságra is eljutnak a  magvak.

Geranium csavarodó résztermései.  A gólyaorr termések/ Geranium, Erodium fajok/ hajító mozgása, és a résztermések talajba fúrása – „elültetése”- szintén hasonló okokra vezethető vissza.

 A már elhalt,  aktív anyagcserét nem mutató termésrészek un higroszkópos mozgása, csavarodása   reverzibilis/ visszafordítható/  folyamat.  Ha a kiszáradt, csavarodott részeket víz éri a sejtfalak újra hidratálódnak  és a termésfal részek kiegyenesednek. A folyamat tetszés szerint ismételhető.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.