Alaktan/ termés / – résztermés/merikarpium/

Több termőlevélből összenőtt termőtájon/ un cönokarp termő/ fejlődik akkor, ha  a termő ürege válaszfalakkal elkülönült belső terekre tagolódik. Ezekben a fejlődésük során egyre jobban elkülönülő termőrészekben általában egy-egy magkezdemény fejlődik./ Pl juharfélék, ernyősök, érdeslevelűek, ajakosak, galaj-félék, mályva-félék/. A résztermések száma  pedig a termőlevelek  és válaszfalak számától függően változik:

Két  összenőtt termőlevél középen egy válaszfallal – 2 db résztermés/  juharfélék ikerlependéke, ernyősök ikerkaszatja, a galaj félék páros makkocska termése/.

Ikerkaszat termések
Páros makkocska terméseket újabban gyakran ikerkaszatnak  is nevezik

Két összenőtt termőlevél egy valódi és egy erre merőlegesen álló un álválaszfallal – 4 db résztermés/ az érdeslevelüek és az ajakos virágúak maradó csészébe zárt négyes makkocskatermései/.

Négyes makkocska résztermések elszáradt csészében

Ötnél több/ akár 20-30/ összenőtt termőlevél – un papsajttermés a mályvafélék családjában.

Papsajt hasadó toktermés

 Meg kell jegyezni, hogy az egyszerű terméseknél is gyakori  a termő belső terének válaszfalakkal történő tagolódása. A fejlődés útja a részterméseknél/ merikarpiumok/ abban különbözik, hogy a termés kialakulása során az elkülönült részeket  határoló válaszfal és termésfal elemek szorosabban kapcsolódnak az általuk körülvett térbe zárt magokhoz és végül ezek mint termés részek markánsan elkülönülnek egymástól. Ugyanakkor az egyetlen termőtáj, mint önálló egység azért megmarad csak a teljes kiszáradáskor esik szét a termőlevelek összeforradásánál/ szepticid módon/ egymagvú résztermésekre.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.