Szövettan – tunika szövettáj

A virágos növényeknél a hajtáscsúcs alakja, mérete rendkívül változatos.Hajtáscsúcs3 A kétszikűeknél inkább domború/ konvex/, a pázsitfüveknél keskeny kúp alakú és szép számmal találunk köztes átmeneti formákat  is.

Azonban bármely hajtáscsúcs típusnál a mikroszkópos képeken  első ránézésre is jól elkülönülő két réteget különböztethetünk meg a  csúcs legfelső részén.

A külső réteg a tunika vagy köpeny, Hajtáscsúcs  kollamely befedi a belső szövettájat a korpuszt. A két zóna könnyen elkülöníthető. A tunika részben az osztódások antiklinálisak, vagyis osztódáskor a magorsó  párhuzamos az adott szerv felszínével, a sejteket elválasztó falak pedig a felszínre merőlegesen állnak. A korpusz sejtjei a tunika sejtjeivel szemben nem csak antiklinálisan, hanem periklinálisan is osztódnak.

A tunika lehet egy-, kettő- vagy akár több rétegű. Leggyakrabban a rétegek száma 1-8 ig terjed. Mivel a csúcsot kivülről borítja ez a réteg viszonylag nagy felületet képvisel. Az epidermisz bőrszövet mindig a tunika külső sejtsorából fejlődik. Annak ellenére, hogy a tunika a korpusszal szemben homogénnek tekinthető a finomabb citológiai különbségek alapján két zónára lehet különíteni:

1.-A centrális csúcsi zóna. Kevés nagyobb méretű sejtből áll, az osztódások ritkábbak, a sejtmagok  festődése sem intenzív.

2.-A centrális rész két oldalán húzódó laterális zóna, amely a levéldudorokig/ primordiumok/tart. Itt a sejtek kisebbek, gyorsan osztódnak és erősebben festődnek.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.