Szövettan – gyökérszőrök

A  gyökérszőrök/ trichomák/ gyökér bőrszövet/ rizodermisz/ jellemző képződményei, melyek a bőrszövet sejteket létrehozó merisztéma bizonyos sejtjeiből az un trichoblasztokból fejlődnek.  Kialakulásuk és pusztulásuk egy állandó dinamikus folyamat.

.Morfológiailag a gyökérszőrök egyes felszíni sejtek oldalirányú kesztyű ujjhoz hasonlítható kitüremkedései. A rizodermiszbe rögzült nyúlványos sejtek nagy központi vakuolummal, vékony plazmabéléssel és nagy sejtmaggal rendelkeznek. Utóbbi általában az oldalra kiálló nyúlványban helyezkedik el. Annak dacára, hogy ezek a sejtek  újra már nem osztódnak a DNS-ük tovább gyarapodik többszörös replikációval és előfordul, hogy nukleisav tartalmuk sokkal magasabb, mint a környező sejteké. Ugyancsak jellemző egyes enzimek magas szintje/ pl citokrómok, savas foszfatázok, peroxidázok/.

Tudjuk, hogy a rizodermisz sejtek fala kétrétegű: egy belső erősebben festődő vékonyabb és rugalmas, és egy külső vastagabb  rétegből áll. A gyökérszőr nyúlvány a belső fal oldal irányú kinövése a határmembránnal/plazmalemma/ együtt.

Általában természetes körülmények között születésük és pusztulásuk egyensúlyban van, az aktív gyökérszőrök száma többé kevésbé  állandó. Kialakulásuk szabályozását a gyökércsúcs anyagcseréje biztosítja. Fő funkciójuk a tápanyagfelvétel, az anyagtranszport.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.