Szövettan – eusztéle

A szállítószövetek a  növényben egységes, összefüggő rendszert alkotnak. Alapegységeik: a szállítónyalábok a gyökér-, és a hajtáscsúcsok prokambium merisztémáiból fejlődnek.

A kétszikűekben a gyökerek egyszerű fa-,  és háncsnyalábjai a gyökérnyak átmeneti zónájában kapcsolódnak össze. A szár összetett nyalábjainak száma itt a gyökér nyalábok számához képest lehet változatlan, vagy  kétszeres, mert  a gyökér  egyszerű nyalábjai  az  egyesülés előtt részben, vagy teljesen feleződnek majd a fél nyalábok fuzionálnak és így alkotnak a szárban haladó összetett nyalábokat,  melyek hengerfelület mentén szabályosan kört alkotva rendeződnek a felülettől tk azonos távolságban. A nyalábok száma a szárban később emelkedhet, a másodlagos vastagodás során/ pl Helianthus típusú vastagodás/. Ezt a szabályos körkörös nyalábelrendeződést mutató  sztéle szerkezetet nevezzük eusztélének, melyben általában kollaterális nyílt nyalábokat találunk.

Kétszikű szárak keresztmetszetben - Eusztéle

 A kétszikűknél az un eusztélében az edénynyalábok a gyökér, szár, levél szervekben  tehát szoros összeköttetésben vannak egymással.  A szárnak és a levélnek részben közös összetett nyalábjai  vannak.  Azt  a nyalábot, amely közvetlenül egy levéllel van összeköttetésben levélnyomnyalábnak nevezzük. Ez a szár és a levél közös nyalábja, a levél főere. Emellett  kétségtelenül vannak a szárnak saját nyalábjai is. A levél főere közvetlenül, elágazás nélkül, vagy villásan elágazva csatlakozik a  szárcsomóban  egy szárban függőlegesen futó nyalábhoz vagy a szomszédos két nyalábhoz.

 A szárból a nóduszokban lépnek ki  oldalirányban a  levélbe a levél főerét alkotó un  levél nyomnyalábok, amelyek különböző – gyakran növénycsoportra jellemző –  további elágazásaikkal létrehozzák a levéllemez erezetét. A növény életében lényegében a szár és a levelek közös származásúak, a hajtásnak mint egésznek alakul ki és működik egy szállítórendszer hálózata.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.