Alaktan/ virág / – cyathium

 Főleg a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjában előforduló átalakult virágzati egység. A virágtengely egy csupasz oldalra hajló, hosszú  több bibeszálas női virágban végződik így a virágzat középpontjában ez a rendszerint hosszú kocsányon kilógó termős virág van.

 A centrális helyzetű női virágot  az alapi részén 5 összenőtt apró levélke csészeszerűen veszi körül, amelyek között négy jól fejlett feltűnő félhold, vagy gömb alakú nektárium fejlődik. A nektáriumok között az apró  csésze szerű levelek hónaljában egyporzós hímvirágok szerveződnek öt  csoportban többesbogas forgó virágzatban. A cyathium egység alatt még rendszerint két széles fellevél található.A teljes rendszer így egy sajátos kétivarú virággal analóg szerv: Virágszerű virágzat-pseudanthium.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A bonyolult különbözőképpen értelmezhető sajátos kis virágzatok maguk is gyakran további virágzatot alkotnak. Első szinten a cyathiumok  3 tagból álló kettősbogas rendszert képeznek, amely egységek a továbbiakban álernyős virágzatokba rendeződnek.

.

.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.