Alaktan/ virág / – cyathium

 Főleg a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjában előforduló átalakult virágzati egység. A virágtengely egy csupasz oldalra hajló, hosszú  több bibeszálas női virágban végződik így a virágzat középpontjában ez a rendszerint hosszú kocsányon kilógó termős virág van.

 A centrális helyzetű női virágot  az alapi részén 5 összenőtt apró levélke csészeszerűen veszi körül, amelyek között négy jól fejlett feltűnő félhold, vagy gömb alakú nektárium fejlődik. A nektáriumok között az apró  csésze szerű levelek hónaljában egyporzós hímvirágok szerveződnek öt  csoportban többesbogas forgó virágzatban. A cyathium egység alatt még rendszerint két széles fellevél található.A teljes rendszer így egy sajátos kétivarú virággal analóg szerv: Virágszerű virágzat-pseudanthium.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A bonyolult különbözőképpen értelmezhető sajátos kis virágzatok maguk is gyakran további virágzatot alkotnak. Első szinten a cyathiumok  3 tagból álló kettősbogas rendszert képeznek, amely egységek a továbbiakban álernyős virágzatokba rendeződnek.

.

.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. g szerint:

    I think the admin of this web site is in fact working
    hard in support of his site, since here every stuff is quality based stuff.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.