Alaktan – toktermések tarka csokra

 

A tok változatos alakú, két vagy több termőlevélből, általában felsőállású magházból fejlődő, rendszerint sokmagvú egy vagy több üregű, száraz, felnyíló termés.A felnyílás különböző módon történik és ennek alapján csoportosítjuk a tokterméseket. Kopácsokkal  nyíló tok – a kopácsok a felnyíláskor keletkező nagyobb termésfal részek.

A felnyílás létrejöhet  a termőlevelek összeforradásai mentén – szepticid toktermés(pl. kikerics, nőszirom). A termővé összeforrt termőlevelek főerei mentén: lokulicid toktermés  és mindkettő mentén – szeptifragilis toktermés.

A szeptifragilis tok

Gyakori toktermés típus, főleg a kétszikűeknél. Látszik, hogy a  középen is összeérő   válaszfalak és az esetleges álválaszfalak a termés belső terét részekre tagolják. A kopácsok száma a termőlevelek számának duplája.

Fedővel/ kupakkal / nyíló tok   – a hosszúkás termés felső harmadában történik a felnyílás(pl az útifű félék-Plantaginaceae).

Lyukakkal/ likacsokkal/ nyíló tok  – A termés felső részén szabályos körben pórusok képződnek, amelyeken a magok kiszóródnak( mák, pipacs, harangvirágok).

Fogakkal nyíló tok  A termés csúcsi részén fajra jellemző számú és alakú szabályos   felnyíló karéjjal, amelyek korona szerűen helyezkednek el( szegfűfélék, kankalinok).

Becőszerű tok  – hosszúkás keskeny  két kopáccsal nyíló tok, a becőtől eltérően nem tartalmaz hártyás álválaszfalat, replumot( vérehulló fecskefű-Chelidonium)

Csalmatok  – Fedővel nyíló tok elszáradt maradó csészelevelekkel körülvéve. A beléndek( Hyoscyamus niger ) érdekes termése.

Felfújt tok – Levegővel telt , üreges rendszerint egymagvú toktermés .A csúcsi részén nyílik fel( csörgőfa, hólyagfa)

A bejegyzés kategóriája: blog, Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.