Roca fok – a part, ahol a kontinentális Európa véget ér

 Cabo da Roca  – A Roca fok Portugáliában az Atlanti Óceán partján”Ahol a szárazföld véget ér és kezdődik a tenger.” A kontinentális Európa legnyugatibb pontja.  Egy büszke sziklaszirt 144 méterre tornyosulva tenger szint felett, amely valóságos zarándokhellyé vált az idők folyamán. Tetején egy 1772-ben befejezett világítótorony és a turistákat fogadó létesítmények vannak.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A rómaiak Promontorium Magnum-nak, a felfedezések merész vitorlás hajósai Lisszaboni sziklának nevezték. A kilátás minden irányban lélegzetelállító. Lenn a szédítő  mélységben a varázslatosan örvénylő, szüntelenül morajló tajtékos óceán ostromolja vadul és fáradhatatlanul a szirteket Előttünk a végtelennek tűnő víztükör, amely távolban az éggel paroláz. Roca fok Portugal

A parti meredélyek szikláin  ameddig a szem ellát a kristályvirágfélékhez tarozó jégvirágok (Carpobrotus edulis- hottentottafüge) sárgán virágzó szőnyege adja a körítést. Carpobrotus edulis - Hottentottafüge  3.Ez a növény itt korlátlan úr! Húsos, háromszög keresztmetszetű levelei és kúszó hajtásai beborítják a szikla teljes felületét, a repedéseket, hasadékokat, még a sziklafal párkányaiban is erősen megkapaszkodnak és tovaterjednek.

Carpobrotus edulis2

A nevetes pont helyét egy égre magasan törő kőkereszt jelzi, talapzatán a hely földrajzi koordinátái és a portugálok nemzeti költőjének Luis de Camoesnek ide illő sorai:

“Ahol vége a földnek és kezdődik a tenger, és ahol dobog a Hit és a Kaland Lelke, amely segítette a portugál karavelleket, hogy egy új világot adjanak a réginek”

Emlékgyűjtők a turistaközpontban pár euróért névre szóló, viasz pecsétes, portugál zászló darabkával ékesített, elegáns betükkel megírt oklevelet  vásárolhatnak igazolásul, hogy eljutottak a kontinens legnyugatibb széléig.

.

 


 

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.