A pollinium – pollinárium pollentársaságok

                                                         A virágport  alkotó pollenszemek fejlődéstanilag haploid mikrospórák és a portokok pollenzsákjaiban számfelező(redukciós) osztódással(meiozis) négyesével, un. tetrádokat alkotva keletkeznek.  A tetrádok éretten szétválhatnak  önálló, magányos pollenszemekké, de  több növénycsoportban egy pollen anyasejt leánysejtjei továbbra is együtt maradnak( pl Erica fajok, gyékények) és tetrádokként terjednek. Egyes esetekben ragadós, nyálkás anyaggal összetapadva kisebb nagyobb pollentömegek is keletkezhetnek. (pl Acacia és a Mimosa 16 tagú pollen csomagjai).

 A pollenszemeket  összetapasztó  ragacsos anyag, amely a pollenszemeket egymáshoz illetve a beporzó rovar testéhez ragasztja a pollenkitt. A portok szekréciós szövetéből a tapétumból fejlődik, különböző karotinoid anyagokban( sporopollenin) gazdag lipideket és  összetett szénhidrátokat(oligoszacharidokat) tartalmaz, melyek berakódnak a külső pollenburok( exine) üregeibe.

Állatbeporzású fajoknál a pollenkitt  gyakran az egész pollenfelszínt befedi, biztosítja a pollenszemek egymáshoz tapadását. illetve az állat testéhez történő  ragasztását. Szélbeporzású növényeknél a pollenkitt réteg lepereg, másodlagosan inaktiválódik. A szelek szárnyán többnyire magányos pollenszemek utaznak.

 Rovar és vízmegporzású növényeknél több esetben  a pollenszemek kisebb nagyobb csoportokban tapadnak össze. Ezek a pollen aggregátumok még a pollenzsákokban keletkeznek és a portokok felnyílása után így kerülnek ki a porzótáj felszínére. Ritkábban a portokfél két üregének( pollenzsákok) összes virágpora egyetlen hosszúkás zsákszerű masszát képezve tapad össze. Ezeket a kisebb nagyobb pollencsomagokat nevezzük pollenlabdácskáknak  polliniumoknak.

Vallisneria polliniumok a víz felszínén

Vallisneria polliniumok a víz felszínén

Gyakran egy portokfélben(theca) keletkezik az összes pollenszem egyetlen  hosszúkás tömlőbe rendeződésével egy pollinium, mivel a pollenzsákok a portokfél felszínére általában közös szájjal nyílnak.

Néhány növénycsaládban(pl Asclepiadaceae, Orchidaceae) az összetapadt pollencsomag alsó részén(egyik végén!) egy nyél fejlődik(caudicula) és a pollinium így szabadul ki a portok üregéből. Ez a függelék a spóraképző szövet azon részéből fejlődik, amely nem vesz részt a spóraképzésben,  tehát a caudicula  sejtek diploidok.  A caudicula felső része lemezes, lapát szerűen kiszélesedik, míg közvetlenül a polliniumhoz kapcsolódó rész hengeres. A nyelecskéket gyakran egy növénycsaládra jellemző  fogókapocs(csípőkészülék) zárja.pollinium1 Ez lehet horgas(pl selyemkóró félék-Asclepiadaceae), vagy a jobb tapadást szolgáló mirigyes felület un viscidium(pl orchideák-Orchidaceae). A nyelecskét, a  fogókapoccsal, vagy ragasztófejjel együtt a pollinium átvivőjének( translator) nevezik. A kampós, vagy ragacsos összekötő egység már a bibén keletkezik. Az orchideáknál kifejlődő ragasztótest  ragasztó anyagait a bibe csőszerű képződménye (rostellum) választja ki.  Az  összekötő rész segítségével a két portokfélből kikerült polliniumok egy kengyel szerű pollinium párossá pollináriummá egyesülnek(pl Asclepiadaceae, Orchidaceae).

 A selyemkórók családjában(Asclepiadaceae) egy nagy csoportnál  a virág szerkezeti adottságai miatt a szomszédos porzók egy egy portokfeléből kikerülő polliniumok kapcsolódnak össze  a központi részén horgas összekötő elemmel létrehozva egy két tagú pollinium párost( bipolliniumot),  azaz pollináriumot.|||A|

 A selyemkóró(Asclepias) virágokat megporzó állatka a nektárium korsókból kortyolgatva kapaszkodva egyensúlyoz, eközben a lába könnyen beleakad a reproduktív kamra réseibe. Miközben lábait kirángatja a csapdából  az összekötő horog segítségével  egy egész pollinárium, vagy szerencsétlenebb esetben annak egy letört része/ pl az előre elkészített pollencsomag- pollinium-/ a lábára kerül. polliniumVergődése közben a magával hozott idegen virágpor massza a bibére juthat. A rovar többnyire gyorsan- gyakran másodpercek alatt – kiszabadul, de megvan az esélye annak, hogy újból csapdába esik és  a folyamat újra lejátszódik. A  virágot látogató nagyobb méhek lábain egyszerre akár 8-10  pollinárium és pollinium is található, melyek gyakran egymáshoz kapcsolódva hosszú láncként lógnak az ízelt végtagokon!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Számos orchidea fajnál az egyetlen fertilis portokban a két portokfél(theca)  pollenzsákjainak nyeles masszáit a polliniumokat egy ragacsos anyagot tartalmazó viscidium a caudiculával  kapcsolja össze  pollináriummá .2442795307_7fb7c447ff_b

Ez egy páros buzogány alakú képlet közepén egy ragasztó koronggal(viscidium) amely általában a megporzó rovar fejére tapad. Az orchidea virágban keletkezett pollen  nem szóródik szét, egyben kerül át egy másik virágra. Az egy fertilis porzójú orchideáknál a virág teljes pollentartalmát egyetlen megporzó rovar viszi el. A pollinium nyele a caudicula gyorsan szárad, lehajlik és a  rovar fején antenna szerűen álló pollinium így egy másik virág ragadós bibefelületére kerül.

 A pollinium pollinarium fogalmakat gyakran keverik különösen az ismeretterjesztő irodalomban. Az alábbi  matemetikából kölcsönzött  kifejezésmód talán segít  a két fogalom tisztázásában!

 2x/ Pollinium+ caudicula/ + ragasztótest( viscidium) = pollinárium

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: blog
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.