Alaktan/ termés / – felnyíló húsos termések

A húsos termések túlnyomó részben érésük befejeztével zárva maradnak. A termésfal húsos rétegei – különösen a mezokarpium – egy vastag, folyamatosan összefüggő zónát képez,  a csonthéjas mag, vagy a bogyó magvak körül. Ritkán azonban ez a lédús termésfal réteg bizonyos helyeken  megszakad, ami lehetőséget biztosít a húsos termés spontán felnyílására.

A magrugó, más néven: lövő, fecskendező, vagy kirobbanó uborka/ Ecballium elaterium/ hosszúkás, kisebb uborka méretű szúrós termése  a kocsánynál egy pórussal felnyíló kabak EcballiumÉréskor a kocsányt rögzítő szövetek lebomlanak és végül a termés magától, vagy érintésre – mintha rúgó lőné ki, lerepül, míg a kocsány helyén támadt nyíláson a kocsonyás belső anyagok és a magvak nagy erővel repülnek ki a mozgással ellenkező irányba. A magok így  akár 12m távolságra is eljutnak az anyanövénytől.

Ismert, kedvelt fűszernövény a szerecsendió/Myristica fragrans/. myristica termTermése a sárgabarackra emlékeztető gyümölcs, amelynek húsos termésfala éréskor a termőlevelek összeforradása mentén két átellenesen álló szabályos hasadékkal hosszirányban megreped és  biztosítja a szakadozott magköpennyel/arillusz/ burkolt szerecsendió mag kijutását.

A Momordica charantia /keserű dinnye, keserű uborka/ hasadó termése egy hosszúkás, hengeres szúrós bőrnemű külső termésfallal burkolt  tökfélékre jellemző húsos kabak.Momordica-keserű uborka A  narancssárga termés érett  állapotban általában a belső szövetbomlási folyamatok következtében a termőlevelek összenövése mentén 3 részre szakad és a szeletek száradása miatt ívesen felfelé görbül messzire  kilökve a magokat a termésből.

A hasadó húsos termések termőlevelenkénti egységekre/résztermésekre-merikarpiumok/ szétváló termések. A 8-10 termőlevélből álló csoportos  bogyótermésű Phytolacca/álkörmös/ fajok érésekor termőleveleik összeforradása mentén szétválva résztermés egységekre hasadnak.Phytolacca americana (American pokeweed) = (Phytolacca decandra) _ Flickr - Photo Sharing!_elemei A hasadó csonthéjas termések pedig egy-egy csontárt tartalmazó résztermésekre válnak szét az érés során/pl Ilex (magyalbogyó), Coffea (kávébogyó), Sambucus, Viburnum (bengetermés/). A festő buzér/Rubia tinctorum/ kettős, húsos falú résztermései éréskor szétválnak, és az összenövés helyén látható kerek nyílás emlékeztet a résztermés eredetre.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.