Kereklevelű kapotnyak – Asarum europaeum

A kereklevelű kapotnyak /Asarum europaeum/ a farkasalmafélék /Aristolochiaceae/ családjába tartozó örökzöld évelő növény. Vékony, a talajban vízszintesen kúszó,  helyenként elágazó gyökértörzse/plagiotropos rizómája/  a szárcsomókon pikkelyszerű barna alleveleket visel. A  föld fölé  általában csak párosan álló, hosszú nyelű, vese alakú,  többnyire  a színen fényes a fonákon pedig borzas levelei emelkednek.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Szétdörzsölve levele  és rizómája sajátságos borsra emlékeztető fűszeres illatú. A levelek általában télen is zöldek maradnak/ áttelelők/ és jóval feltűnőbbek mint magányos bordó színű, szerényen  a talajszintben rejtőző virágai, melyek rendszerint csak akkor láthatók ha a levelek tövéből eltávolítjuk az avart. Asarum

A rövid kocsányú lekonyuló virág a két levél között fejlődik  március áprilisban nyílik. A 3 illatos később a termésen maradó lepellevél  kihegyezett csúcsú, felálló karimái jól látszanak.OLYMPUS DIGITAL CAMERA A kis virág 12 porzója két körben áll/ diplostemon porzók/, a külsők rövidebbek. Termője hat termőlevélből fejlődik, alsó állású, teteje lapos,  vaskos, a bibe hatsugarú. Toktermése kívül szőrös, válaszfalakkal 6 üregre osztott,  és szabálytalanul reped fel. Magvai hosszúkásak. rajtuk egy csónakszerű mélyedés és egy ragadós- szivacsos függelék/elaioszóma-hangyakalács/ van.OLYMPUS DIGITAL CAMERAA virágok megporzását sajátos és ritka módon a meztelen csigák végzik. Az elaioszómás magokat a hangyák terjesztik.

 Az elaioszoma a külső maghéj ragadós kinövése. Magas olaj és fehérjetartalma a hangyák számára értékes tápanyagforrás.  A hangyák az elaioszomás magvakat a fészkükhöz szállítják és az elaioszóma elfogyasztása után a csupasz magokat „szemétdombjukra” cipelik Ez  lehetővé teszi, hogy a hangyák mozgáskörzetén belül (pár négyzetméter) új élőhelyfoltokra kerüljenek   kapotnyak növények..Asarum1 A kapotnyak üde erdőkben, bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben az aljnövényzetben él/előfordulhat, hogy itt meghatározó fajként jelenik meg/, hazánkban gyakori faj. Ritkán találkozhatunk egy nem áttelelő, szőrtelen, matt felszínű leveleket viselő alfajával/subsp caucasicum/, melynek a levele szív alakú .

A növény minden része néhány százalékban fenilpropán illóolajokat tartalmaz melyek túlnyomó részben azaron származékok .Ezenkívül csereanyagok, gyanták, nyálkaanyagok fordulnak még elő a gyökér és hajtásdrogjában..

Korábbi magyar gyógyszerkönyvekben gyógynövényként is szerepelt. A teljes növény képezte a drogot, beleértve a gyökértörzset is( Asari herba cum radice), a népgyógyászat általában köptetőként, hánytatóként, vizelethajtóként alkalmazta. Az erős hatású drog főként azaron tartalma miatt a most hivatalos gyógyszerkönyvben nem szerepel. Az újabb kutatások arra utalnak, hogy az azaron és származékai rákkeltő hatásúak! Ezért házi   felhasználása veszélyes, nem ajánlott

A forgalmazott gyógyszergyári Asarum alapú készítmények alapanyaga szigorúan szelektált  asaron mentes növényekből áll. A gyógyszeripar  köptetőket és aszmás görcsöket enyhítő cseppeket állít elő a drogból.

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Taxontárlat
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.