Maszlagos nadragulya – Atropa belladonna

A maszlagos nadragulya hazánkban leginkább a bükkös vágásterületeken jelenik meg, de más nyirkos lomberdőkben, tisztásokon és  erdőszéleken is előfordul. 50–100 centiméter magas, terebélyes, gazdagon elágazó áltengelyes/ un „soktérdű”/ hajtásrendszerű évelő növény. >Tojás alakú, ép szélű, nyélre futó levelei körülbelül 15 centiméter hosszúak. AtropaSzárcsomóin gyakran kétféle levelet látunk. A nagyobb a szabályos levél, a kisebb egy eltolódás következtében került ide. Ez a jelenség több más burgonyafélék családjába tartozó növénynél is  gyakran megfigyelhető. Virágai rövid kocsánnyal egyesével fejlődnek a levélhónaljakban, harang alakú 2–3 centiméteres pártájuk kívül barnás ibolyaszínű, belül sárgászöld, a porzószálak görbültekAtropa belladonnaOLYMPUS DIGITAL CAMERA A virágzás ideje június-augusztus között van.

 A termése a burgonyaféléknél gyakran előforduló fényes sötétlila csillogó termésfalu sokmagvú bogyó a családra szintén jellemző termésen maradó csészével.

A cserje nagyságú, lágyszárú évelő a mérsékelt öv egyik súlyosan  mérgező növénye. Különösen nagy veszélyt tetszetős, de erősen toxikus bogyói jelentenek, gyermekeknél 3-4 darab elfogyasztása halálos lehet!Atropa term

 A növény  komoly biológia hatású tropán alkaloidokat(atropint, hioszciamint, belladonint és szkopoletint)  tartalmaz. A hivatalos erős hatású drog a könnyebben feldolgozható és tárolható gyökérből és a levelekből készül A levél virágzás idején, napos, nyári időben, a gyökér 2-3 éves korában, ősszel vagy tavasszal tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. Általában az ipari feldolgozásra a gyökérdrog alkalmasabb.

 A hatóanyag atropin tartalma miatt a szemészetben tartós pupillatágító, egyébként erős simaizom görcsoldó, de vannak súlyos mellékhatásai, melyekért a többi társ alkaloida felelős/ szapora szívverés, elmosódott látás, egyensúlyvesztés, szájkiszáradás, szorongás stb/.  Csak orvosi rendeletre és ellenőrzés mellett használhatók a nadragulya  alapú készítmények! Használatuk napjainkra visszaszorult.

 A középkorban- különösen Itáliában – a hölgyek gyakran használták a nadragulya bogyóterméséből készült szemcseppet, amely kitágította  a pupillájukat, fokozta szemük szépségét, ragyogását, s pillantásuknak felfokozott csáberőt kölcsönzött. (Innen a belladonna név: az olasz bella donna jelentése szép asszony). A nagy fekete szemek ugyanis a kor ízlésének megfelelően a hölgyeket vonzóbbá tették ez erősebb nem számára. Közismert volt az is, hogy ennek a készítménynek túl gyakori használata vaksághoz sőt néhány esetben halálhoz is vezetett.

 

A bejegyzés kategóriája: Taxontárlat
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.