Alaktan/ virág / – homo és heterotaktikus virágzatok

Az egyszerű virágzatok/infloreszcencia/ mellett a növényvilágban szép számmal találunk bonyolultabb szerveződésű összetett virágzatokat. Az összetett virágzat/szünfloreszcencia/ egy  virágzati főtengelyhez oldalról kapcsolódó egyszerű virágzati alegységekből/elemi virágzatok-parakládiumok/ moduláris alapokon felépülő rendszer. A virágzatban a főtengely és a hozzá laterálisan kapcsolódó másod-, harmadrendű oldalágak növekedése lehet nyílt, ekkor a virágzat politelikus/indeterminált virágzatok/, vagy a tengelyvégeken egy terminális virág megjelenése miatt zárt: monotelikus/deterninált virágzatok/.

Az összetett virágzat pontos megnevezése a felépítő egyszerű virágzatokból vezethető le. A pontos, szabatos elnevezés kívülről halad a főtengely irányába. Az alacsonyabb rendű külső elágazás a kezdőtag és a főtengely  virágzati típusa  az elnevezés  befejező tagja.

Összetett fürt virágzatokA homotaktikus összetett virágzat: azonos virágzati elemekből épül fel.

Gyakori formái pl az összetett ernyő, vagyis ernyőbe szerveződő kisebb egyszerű ernyővirágzatok – (pl.:Apiaceæ-Ernyős virágzatúak).

Vadmurok - összetett  virágzaternyő

Vadmurok – összetett ernyő virágzat

Az összetett fürt(bugavirágzat) fürtben álló kisebb fürtvirágzatokból épül fel – (pl.:  orgona félék-Syringa,  Buddleja).
A pázsitfűveknél gyakori összetett füzér („füzéres füzér” = kalász) lényegében füzérbe szerveződő kisebb füzérvirágzatok( un”fűzérkék”) összessége – (pl.: számos gabona Triticum, Hordeum, Secale stb).
Összetett füzér - kalász
Összetett füzér – kalász

Az összetett bogernyő: bogernyőbe rendezett kisebb bogernyőkből áll(pl.:Sambucus-bodza, Sorbus-berkenye).

Bodza - összetett bogernyő

Bodza – összetett bogernyő

A gyopárokra gyakran  jellemző összetett fészek egy nagyobb fészekbe tömörült kisebb fészkekből  létrejött rendszer – (pl Leontopodium-havasi gyopár).Gabona dolgok

A homotaktikus virágzatokban látható, hogy mindig azonos típusú alapegységek kombinálódnak a főtengely és az oldalágak elágazásrendszere azonos. Gyakran más, kevésbé nyelvtörő, egyszerűbb néven ezeket a virágzatokat kétszeresen, háromszorosan összetett alapvirágzatoknak nevezzük az előbb említett szabály mellőzésével( pl összetett ernyő-ernyős ernyő helyett, összetett fürt-fürtös fürt helyett, összetett füzér, összetett fészek stb).

A heterotaktikus összetett virágzatokban különböző egyszerű virágzatok kombinálódnak, tehát ez a típus többféle, különnemű virágzati elemből szerveződő összetett virágzat.

Sátorba rendezett fészekvirágzatok

Sátorba rendezett fészekvirágzatok

A fészkes sátor: sátorvirágzattá rendezett fészekvirágzatokból épül ki – ( pl.: Achillea-cickafark, Tanacetum-varádics). A fészkes kettősbog: dichasiumba szerveződő fészekvirágzatokból áll – (pl.:Senecio-aggófűvek). A kettősbogas fürt virágzat: fürtös virágzatban szerveződő kettősbogakból áll – ( pl.: Aesculus-vadgesztenye).

Bromus/rozsnok/ – füzéres fürt/buga virágzat

Bromus/rozsnok/ - füzéres fürt/buga virágzat

Fekete nadálytő - boragoid virágzat

Fekete nadálytő – boragoid virágzat

A boragoid virágzat: kettősbogakba szerveződő forgókból vagy kunkorokból áll a – Boraginaceae-érdeslevelűek családban nagyon gyakori. A verticillaszter virágzat – álörvökbe csoportosult  kettősbogak egymás fölé épülő emeletei (un„szagatott álfüzér”) az ajakos virágúak családjában( Lamiaceæ) általános.

az ajakosokra/Lamiaceae/ jellemző verticillaszter virágzat

Az ajakosokra/Lamiaceae/ jellemző verticillaszter virágzat

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.