Pinnawala – az elefánt-árvaház

Sri Lanka szent és ikonikus állata, a fenséges elefánt. Az Ázsiai elefántok egyik alfajához tartozik, kisebb termetű, mint afrikai rokonai. Hála az elefántokat itt övező tiszteletnek Srí Lanka még napjainkban is jelentős egyedszámú egészséges elefántpopulációval rendelkezik. Egy 2011-es tanulmány szerint több mint hétezer elefánt jár kel szabadon a sziget dzsungeleiben.

A magasfokúan szocializált és rendkívül intelligens elefántok csoportjaival  jó néhány Sri Lankai nemzeti parkban találkozhatunk, különösen a  friss füves, forrásokkal, kisebb tavakkal rendelkező területeken. A látogatók igazán közelről a Pinnawala – i Elefánt Árvaházban láthatják őket. Itt több mint 30 éve viselik gondját az árván maradt elefántoknak. 1975-ben hét árvával indult útjára ez az elefántvédelmi központ. Ma az idegenforgalmi célok mellett tanulmányozzák és védik az állatokat, valamint egyedülálló programot indítottak a gondozott és a vadon élő állatok közötti kapcsolatok építésében és az elefántok szaporításában.

Mára Sri Lankán az egyik leglátványosabb turistalátványossággá nőtte ki magát a Kegalle-tól néhány kilométerre található Pinnawella-i Elefánt Menhely (Elephant Orphanage). Az árvaházat az elárvult, sebesült, beteg és természetes lakhelyüket elvesztő elefántok megmentésére hozták létre.

Alapítása óta sok,  főleg a polgárháborúban  taposóaknára lépett sérült elefánt és szüleit vesztett elefántbébi, talált itt békés otthont magának. A rezervátum területén nemcsak az elefánt-bébik, de a felnőtt állatok is szabadon kószálhatnak, természetesen a gondozók folyamatos felügyelete mellett, nehogy véletlenül veszélyeztessék a túl kíváncsi látogatókat.

Pinnawela (vagy Pinawala) városkában délutánonként megáll egy időre az élet. A forgalmat leállítják, az árusok kiállnak a boltjuk ajtajába, a turisták fotomasináikat babrálva izgatottan várják az elefántfürdetéshez levonuló hatalmas csordát. Ilyenkor látványos menetben ballagnak kicsik és nagyok a közeli Maha Oya folyóhoz, hogy két órán át élvezzék a vizet, a  frissítő lubickolást.

 

A bejegyzés kategóriája: A Természet Világa
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.