Alaktan/ virág / – ajakos virág

A Lamiaceae családra jellemző, öttagú forrt virágtakarójú virág, jellemző virágtakaró táj/párta/ szerveződéssel. Az öttagú forrt csésze  a virágzás után elszáradva megmarad és  a  részterméseket foglalja magába. A csak végső cimpáiban szabad, alapi részén forrt   öt tagú párta két felső szirma egy többé kevésbé boltozatos felső ajak részt képez, míg a többi három  egy kiszélesedő alsó ajakká szerveződik. Ennek alakja , tagolódása, mintázata fontos rendszertani bélyeg.

A boltozatos felső ajakban helyezkednek el párosával az erősen görbült  hosszabb és alattuk az inkább csak végükön lehajló rövidebb porzók. A porzószálak eltérő hosszúságára utalva nevezte el Linné a csoportot két főporzósoknak.

Ugyanakkor tudnunk kell, hogy éppen az egyik, általában legjobban ismert nemzetségnél a zsályáknál/Salvia/ a két kisebb porzó csökevényes, csak maradványukat látjuk a zsálya virágokban.

Néhány ajakosvirágú nemzetségnél  /pl:Ajuga, Teucrium/ előfordul, hogy a felső ajak csökevényes, mindössze két apró csonkot képez a virágban. Ezeknél a fajoknál a porzók szabadon állnak méretbeli különbségük nem annyira feltűnő és csak végüknél görbülnek.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.