Növényi életformák – efemerek

Rövid tenyészidejű növényfajok, egy vegetációs időszakban több nemzedékük is kifejlődhet. Általában néhány hét alatt befejezik fejlődési ciklusukat, egyedfejlődésük rövid ideig tart. Egy nyáron két esetleg három nemzedékük is kifejlődhet.

Első csírázásuk tavasz elején történik, majd rövid  idő alatt létrehozzák virágaikat. Gyakran önbeporzók és gyorsan termést hoznak, magot érlelnek  majd elpusztulnak. Magjaikból, – ha a feltételek adottak – azonnal új egyedek csíráznak, így egyetlen nyáron a tiszavirág életű efemer növény  több nemzedéke is kifejlődhet. Tavaszi, nyári és őszi alakok is megjelenhetnek gyakran ezeknél a   néhány hetes     tenyészidejű növényeknél. Azért a teljes vegetációs időben gyakran találkozhatunk  a pásztortáska, a közönséges tyúkhúr, a lúdfű vagy az olocsán egyedeivel.

A lúdfű – Arabidopsis thaliana. A molekuláris növénygenetika fontos növénye

 A rövid tenyészidő szélsőséges klímában pl sivatagokban élő fajoknál a fennmaradás fontos esélyét jelenti. Bizonyos esetekben a humán gyakorlatban is előnyös. A reformtáplálkozásban, biokozmetikában egyre népszerűbb gyógynövény a tyúkhúr , vagy a növénygenetikai kutatásokban modellnövényként használt lúdfű gyors életciklusának is köszönheti népszerűségét.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.