Alaktan/ virág / – csészeszárny

A találó nevet a magyar botanika egyik nagy úttörője Diószegi Sámuel  alkotta. Legszebb példáját a pacsirtafűvek családjának/ Polygalaceae/ virágain tanulmányozhatjuk.

A Polygala fajok  élénk színű jellegzetes szép fürtös virágaival sziklagyepekben gyakran találkozhatunk. A kék különböző árnyalataiban játszó virágtakarójuk felépítésében a  színes csészelevelek is jelentős szerepet játszanak.  Öt csészelevelük közül a belső kör  két nagyobb színes csészéje –  mint két pompás szárnyszerű szirom – oldalról körbefogja a virágot.  A csészeszárnyak tehát oldalról takarják a virágot és később elszáradva  az érett, lapos toktermést is.

A  három valódi  sziromlevél közül az alsó csónakszerű és a vége  gazdagon rojtozott. A kétkörös porzótájban két porzó csökevényes, a többi nyolc felül nyitott csővé nőtt össze.

 A specializált pacsirtafű virág formailag sokban hasonlít a pillangós virágokhoz, korábbi rendszerekben ezért gyakran sorolták őket azonos rokonsági körbe. Az újabb kémiai, összehasonlító biokémiai adatok  ezt  a felfogást nem támogatják.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. rc helicopters szerint:

    Glad to visit this blog, keep it going.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.