Szövettan – mirigypikkely

A növények bőrszövetében található több sejtből felépülő sajátos, jellemző struktúrájú exogén kiválasztó rendszer. Működése egyezik a mirigyszőrével, annál azonban bonyolultabb, több sejtből áll. Nagyobb mérete alapján , valamint jellemző körkörös, sugaras szerkezete miatt az epidermisz többi elemétől könnyen elkülöníthető.

A sajátos kiválasztó rendszer alapi sejtje  egy epidermisz bemélyedéseben foglal helyet. Ezen a nyaki sejt  ül  néha többedmagával. Innen erednek a sugársejtek, melyek a kiválasztott anyagok szintézisét és szekrécióját végzik. A kiválasztott anyagok a mirigyszőrökhöz hasonlóan a kuti kula réteg és a sejtfalak  közé kerülnek. Ez a kuti kula tányér ráborul a sugársejtekre és ha megtelik felszakad, majd újra regenerálódik. A felülnézeti képeken a kör alakú kontúrja szépen látszik, a sugársejtek pedig, mint a kerék küllői futnak kifelé a kuti kula tányér széléig. A középső kisebb kör a nyaki sejt éppen látható része.

A változatos szerkezetű mirigypikkelyek általánosan megtalálhatók az ajakosak/Lamiaceae/ és a fészkesvirágúak/Asteraceae/ növénycsaládokban,Főként illóolajokat termelnek, melyek kémiai összetétele is jellemző az adott fajra, növénynemzetségre.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.