Sejttan – proteinoplasztisz

A plasztiszok a növényi sejt legnagyobb méretű organellumai. Néhány plasztisz típust fénymikroszkópban is könnyen megfigyelhetünk. . Két fő csoportjukat különböztetjük meg:

  1. pigmentet tartalmazó színes kloroplasztisz és kromoplasztisz
  2. pigmentet nem tartalmazó főként raktározó leukoplasztisz

A proteinoplasztiszok  tipikusan növényi sejtalkotók, a plasztiszok népes családjának tagjai. A színanyagokat  nem tartalmazó plasztiszokhoz/ leukoplasztiszok / tartozó fehérjét szintetizáló és raktározó sejtorganellumok.Általában gömb, orsó, vagy pálcika alakú, kettős membránnal határolt sejtszervecskék, a belső membránjaik eltérően a kloroplasztiszoktól és a mitochondriumoktól tagolatlanok, viszont tartalmaznak prokarióta jellegű DNS-t és riboszómákat. Fiatal állapotban amöboid mozgást végeznek a sejtekben.Többnyire fénytől elzárt sejtekben, raktározó szervekben esetleg epidermiszben előforduló specializált organellumok, melyekben fehérjék szintézise, fehérjekristályok felépítése és raktározása történik .

Proteinoplasztiszok “gyöngysora” Tradescantia epidermisz sejtekben a sejtmag körül

 Hangsúlyozni kell, hogy a növényekben  található raktározott fehérje túlnyomó része nem a proteinoplasztiszban keletkezik és raktározódik. A gabonafélék szemterméseiben, vagy a  pillangósok magjaiban található értékes fehérjék a sejtplazma eukarióta riboszómáin épülnek fel és vakuólumokban történik a raktározásuk.

 Fénymikroszkópban  – különösen még éretlen, fiatal állapotban –  a proteinoplasztiszok könnyen összetéveszthetők a keményítőt szintetizáló és raktározó amiloplasztiszokkal. Amint megjelennek az amiloplasztiszokban a keményítőszemcsék a különbség nyilvánvaló lesz. A keményítő kimutatásra használt Lugol-oldatban a proteinoplasztisz megbarnul, míg a keményítő intenzív ibolyakékre színeződik.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.