Sejttan – amiloplasztisz

Az amiloplasztiszok  tipikusan növényi sejtalkotók, a plasztiszok népes családjának tagjai. A színanyagokat  nem tartalmazó plasztiszokhoz/ leukoplasztiszok / tartozó, keményítőt szintetizáló és raktározó sejtorganellumok.

 Általában gömb, orsó, vagy pálcika alakú, kettős membránnal határolt sejtszervecskék, a belső membránjaik eltérően a kloroplasztiszoktól és a mitochondriumoktól tagolatlanok, viszont tartalmaznak prokarióta, cirkuláris DNS-t és riboszómákat. Fiatalon  amöba szerűen mozognak a  sejtekben/amöboid amiloplasztiszok/.

Keményítőt tartalmazó sejtek különböző raktározó szövetekben

Többnyire fénytől elzárt helyeken, raktározó szervekben/gumó, rizóma, mag/ és a gyökércsúcs középső un columella részében előforduló specializált organellumok, melyekben a keményítő szintézise,valamint a keményítőszemcsék felépítése és raktározása történik .

A keményítőzárvány a- D-glükóz molekulákból épül fel és két alapegység alkotja: az elágazó térhálós  amilopektin és a spirálisan tekeredő el nem ágazó amilóz.

Egyszerű excentrikus burgonya keményítő

A keményítő szintézise a  máj glikogén szintéziséhez hasonlóan nagyenergiájú aktivált glukóz molekulákból /UDP-glukóz/ történik. A zöld kloroplasztiszokban a fotoszintézis ismert folyamataihoz szorosan kapcsolva épül fel nappal az un asszimilációs, vagy primer keményítő. Éjszaka ez kisebb keményítő egységekre bomlik és elvándorol a kloroplasztiszból/ tranzitorikus keményítő/ később  azután a raktározó szervek amiloplasztiszaiban  majd újra keményítő  polimer molekulává alakul /raktározott,vagy szekunder keményítő/.

A keményítőszemcse úgy jön létre, hogy adott kristályosodási góc körül kialakul egy réteges lerakódás. Koncentrikus keményítőről beszélünk, ha a kristályosodási góc a szemcse közepén van/pl búza, kukorica/.

Kukorica/ Zea mays/ egyszerű koncentrikus keményítő
Kukorica/ Zea mays/ egyszerű koncentrikus keményítő

Amennyiben a góc a perem táján alakul ki excentrikus keményítő keletkezik/pl burgonya, borsó/. Egyszerű a keményítő. amelyben egyetlen kristályosodási góc van. A félig összetett keményítőben a gócok száma 2-3 és  és a legkülső rétegek közösek. Az összetett keményítő néha többszáz gócot tartalmazhat. A  zabban akár 300 is lehet, míg a sóskaféléknél elérheti ennek a tízszeresét is. Ezekben az esetekben a keményítőszemcsék nagyon aprók, az egységek növekedéskor egymást nyomják és emiatt az egyébként kerekded szemcsék szögletessé válnak.

Bab/ Phaseolus/ excentrikus egyszerű keményítő hosszanti hasadékkal a felszínén

A keményítőszemcse alakja, mérete, szerkezete rendkívül változatos és fajra jellemző, melynek alapján lehetőség van a növényi minták azonosítására. Ennek gyakorlati jelentősége van a drogismeretben, az élelmiszeriparban, a hamisítások felismerésében.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.