Alaktan/ szár / – villás elágazás

Villás elágazás – dichotomia

 A telepes és a hajtásos növények elágazásai lehetnek villásak, amikor főtengelyük kétfelé válik (dichotomikus elágazás) és oldalelágazásúak, amikor egy főtengelyből indulnak ki az oldaltengelyek.

 Villás elágazástípusnál a szár tenyészőkúpja  két egyenértékű oldalágat fejleszt, maga pedig beszünteti növekedését. A szár csúcsmerisztémája ebben az esetben két egyenlő értékű hajtást hoz létre és az elágazás után nem nő tovább. A szimmetrikusan kettéágazó ágak egyenértékűek.

Vilás elágazású teleptest néhány tengeri algánál

Az első szárazföldi növények szárrendszere is ilyen volt. Jelenleg elsősorban a telepes növényeknél pl a barna és vörösmoszatoknál fordul elő a villás(dichotomikus) elágazás, amikor a tengely két egyenértékű villaágon folytatja növekedését. A szárazföldi  hajtásos növények közül  a harasztoknál/ korpafüvek / gyakoribb ősi bélyeg.Tiszta villás elágazás csak a virágtalanok körében fordul elő.

A magvas növényeknél néhány esetben a levélerek lefutása mutat villás mintázatot. Ebben az esetben a főér hiányzik. Legjobban ismert példája ennek a páfrányfenyő/ Ginkgo / levele.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.