Alaktan/ hajtás / – rizóma

 Alaktan/ hajtás / – gyöktörzs, rizóma

A gyöktörzs (rizóma) egyes évelő növények vastag többnyire rövid szártagú  ritkán függőlegesen/ortotropos/, vagy gyakrabban vízszintesen/plagiotropos/ növő, földalatti módosult  hajtása. A függőleges gyöktörzs (például a Taraxacum-pitypang fajoknál, vagy a lucernánál) lefelé mindig főgyökérben folytatódik. A vízszintes gyöktörzs  lehet monopodiális – korlátlan növekedésű (mint például a  gyöngyvirágé), ekkor tengely a csúcsrügyből fejlődik tovább, a föld feletti hajtás pedig azoldalrügyekből sarjad. A szimpodiális plagiotropos rizóma korlátolt növekedésű, föld feletti hajtása a csúcsrügyből fejlődik és a rizóma az oldalrügyből növekszik tovább/ Polygonatum-salamonpecsét /.

Kettős szerepe van: a tápanyag raktározása és az ivartalan szaporodás. A növény ezzel a talajban kitartó szervvel vészeli át az év számára kedvezőtlen időszakát. A hideg vagy szárazság múltán belőle  új hajtások sarjadnak.  A rizómák szárcsomóin/nóduszain/ többnyire hajtáseredetű/adventív/ gyökerek, rendes vagy járulékos rügyek és pikkelyszerű allevelek, valamint a föld feletti hajtások alapi részei  fejlődhetnek.

Többfejű rizómások- flóránk védett kincsei közül

Az ortotropos rizómáknál több esetben előfordul, hogy a csúcsi részén kifejlődött hajtás tövében, azt körülvéve újabb hajtások fejlődnek a rizóma tengely felső régiójában. Ilyenkor többfejű rizómáról beszélünk, a létrejött növénycsoport – melynek egyedei klón értékűek – a sarjtelep/ polikormon /.

A gyömbér rizóma értékes fűszer drog

A rizómák raktározott anyagai között számos biológiailag értékes hatóanyagot találunk. Különösen gyakoriak a különböző festékanyagok, szaponinok és alkaloidok. A rizóma drogok természetgyógyászati, táplálkozásbiológiai és kozmetikai szerepe igen jelentős.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. minecraft szerint:

    I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup?

    I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
    I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any suggestions or
    advice would be greatly appreciated. Appreciate it

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.