Szövettan – egyszerű nyalábok

A hajtásos növények testében a szállítószövet-rendszer legtöbbször nyalábokban alakul meg. Az egyszerű edénynyalábokban a fa- és a háncselemek külön szerveződnek. Ennek megfelelően beszélünk egyszerű fanyalábokról/ vasalis nyalábok/ és egyszerű háncsnyalábokról/ cribralis nyalábok/ Ez a nyalábtípus az egyszikű növények gyökerében és a kétszikűek primer fiatal gyökereiben fordul elő.

Kétszikű tetrarch gyökér

A kétszikű primer gyökérben a nyalábok  száma kevesebb. Általában: 2–6 háncs és fanyaláb helyezkedik el a központi hengerben/ sztéle / váltakozva /oligarch tipusu gyökerek/. Az egyszikűekben ennél több/ akár 20/ egyszerű nyaláb fejlődik ki/ poliarch gyökerek/.

 

Egyszikű poliarch gyökér

 Az egyszerű edénynyalábok rendszerint sugárirányban körkörösen rendeződnek el. A centrumhoz közelebb a jól felismerhető fanyalábok és közöttük kissé közelebb a gyökér felszínéhez a nehezebben elkülöníthető háncsnyalábok. A fanyalábok a kétszikűek gyökerében gyakran összeérnek középen, ilyenkor nem alakul ki a bélszövet. Ezt gyakran sugaras nyalábszerkezetnek nevezzük, és az összeérő fanyalábok számától függően beszélünk triarch, tetrach, pentarch stb gyökérről A poliarch elrendeződésű egyszikű gyökerekben a fanyalábok középen nem érnek össze itt általában jól fejlett bélszövetet találunk.

 

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.