Szövettan – hullámos kambium

 Eredetét tekintve egy összetett szövetpalást. Tartalmaz egyrészt  még nem differenciálódott, osztódó elsődleges merisztéma prokambium sejteket/ un reziduális prokambium/.  Másodlagosan kialakult részei pedig a perikambium/periciklus gyűrű  protoxilémmel szomszédos sejtjei és  az itt található osztódóképességüket visszanyert bélsugár alapszöveti sejtek.

 A heterogén többféle szövetből kialakuló összefüggő kambium kezdetben hullámos lefutású, a fanyalábokon kívül és az egyszerű háncsnyalábokon belül helyezkedik el, követi a primer fa-sugarak vonalát.

A hullámos kambium Valeriana gyökérben

A hullámkambium, vagy más néven gyökérkambium két irányban /bipleurikusan/ osztódik: kifelé másodlagos háncselemeket, befelé másodlagos faelemeket fűz le. Mivel a belső faelem régióban intenzívebb a gyarapodás a hullámos kambium idővel kisimul, szabályos hengerpalást lesz belőle. A másodlagosan vastagodó idősebb gyökerek összefüggő, évgyűrűs  és bélsugaras szállítószövet szerkezete hasonlít a másodlagos hajtáséhoz, azzal a különbséggel, hogy a gyökér központi hengerben/sztéle/ nincs bélszövet.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.