Alaktan/ virág / – androginfor

Köztudott, hogy a virág egy korlátolt növekedésű, törpe szártagú szaporító hajtás. A virág tengelyén a nóduszok és a rajtuk eredő virágtagok nagyon közel állnak egymáshoz, az internodiumok  a gátolt megnyúlás miatt pedig nagyon rövidek .

Ismert néhány eset, amikor a virágtengely növekedésének gátlása nem teljes. Előfordul, hogy a takarólevelek és az ivarlevelek határán egy vagy több internodium megnyúlik, és a nóduszán eredő ivarlevelek eltávolodnak a többi virág alkotótól. A valóságban ekkor ezek  kiemelkednek a virág  síkjából, markánsan elkülönülnek.

 Ha a porzótáj emelkedik ki akkor androforum/v. androfor/ról, ha a termőtáj emelkedik ki gynoforum/v. gynofor/ról beszélünk.  Ezekben az esetekben természetesen egy ivartáj különül el kiemelkedéssel a többi virág alkotótól.

Az androginoforum/v. androginofor/  mindkét ivartáj együttes kiemelkedését, elkülönülését jelenti.golgotavirág Ekkor a porzókör alatti  internodium nyúlik ki és megvastagodik a virágban  így a porzók és a   teljes termőtáj/ a magház és a bibe/ együtt a takarótáj elemei fölé emelkednek.

Szép példáját a golgotavirágnál/ Passiflora / figyelhetjük meg.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.