Alaktan/ virág / – ernyős virágzat

Ernyősvirágzat – umbella

 Félgömb, vagy tányér alakú egyszerű nyílt, fürtös virágzat, melynél a virágzati főtengely csúcsi része rövid szártagú és a  nóduszok összetolódása miatt a  virágok  közel egyenlő hosszúságú kocsányai látszólag egy pontból erednek.

 A virágzat alapján, tövén gyakran fellevelek / gallérlevelek/ találhatók. A virágok általában a fürtös virágzatra jellemzően alulról felfelé  és kívülről befelé haladva nyílnak.

Számos hagyma fajnak/ Allium/, a somféléknek/Cornaceae/ ,  a virágkákának/ Butomus/ egyszerű ernyővirágzata van.

Az ernyősvirágzatúak/ Apiaceae/családjában jellemző az összetett ernyő virágzat. Összetett ernyővirágzat esetén a részvirágzatokat tartó kocsányok erednek a főtengelyen, a virágok   a magasabban álló kisebb részvirágzatokban, a másodlagos tengelyen ülő ún. ernyőcskékben találhatók.

Az ernyőket az eredési helyükön gyakran fellevelek, ún. gallérlevelek övezik, míg az ernyőcskék hasonló fellevelei a gallérkalevelek. Ezek előfordulása, esetleges hiánya, alakja fontos bélyeg az ernyősvirágú fajok meghatározásában.

 A félgöb alakú ernyővirágzatban sok apró virág tömörül egyetlen nagy virág látszatát keltve és így feltünőbb a beporzó rovaroknak.

A virágok sugaras szimmetriája a peremvirágokban gyakran lesz részarányos, zigomorf, mert a szélső virágok külső szirmai megnyúlnak. A látványos hatást tovább fokozhatja a gallérlevelek megnagyobbodása, elszíneződése.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.