Alaktan/ virág / – bogernyő

 Bogernyő/ cyma /,

A bogas virágzatok egy típusa. Általában a bogas virágzatban a főtengely növekedése a virág kialakulásával véget ér. Ha a  záró csúcsvirág alatt kettőnél több közel azonos hosszúságú virágkocsány ered örvösen,  és ezek túlnövik a központi virágot/ pleiochasium/ létrejön a bogernyő.

 Legelőször a csúcsvirág nyílik ki és ezt követi a többi a fejlődésük sorrendjében, így általában a virágnyílás belülről kifelé irányuló, centrifugális/ pl néhány Euphorbia faj, Erodium, Geranium és Sedum  fajok/.

Bogernyő virágzatok—1.

Ha az egyes virágok helyén egy-egy  bogas virágzat/ többnyire kettős bog/ fejlődik ki ebben a szerveződési rendben, akkor összetett bogernyőkeletkezik. / pl Viburnum, Sambucus fajok, vagy számos Euphorbia faj/. Ezt gyakran nevezik álernyő virágzatnak is, különösen akkor, ha a virág terjedelmes, nagyméretű.

Összetett bogernyő

Az álernyő tehát egy összetett bogas virágzat, amely többnyire kettősbogakból szerveződik és a virágok a térben egy ernyőfelületet képeznek, amely középen a bogas szerveződés miatt általában kissé behorpad eltérően a valódi összetett ernyő virágzattól/pl Caryophyllaceae-szegfűfélék, vagy a Sambucus nigra – fekete bodza virágzata/.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.